Gurbette övünmek, hamamda türkü söylemeye benzer.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Kişilerin, kendilerini iyi tanımayan bir ortamda övünmeleri çok zaman yalanlarla dolu olup, kendilerini olduklarından farklı gösterme çabasına dayanır. Bu durum, hamamda türkü söylemeye benzer. Hamamın akustiği en bed sesleri bile güzel türkü söylüyormuş gibi gösterir. Kişiler, oldukları gibi görünmeli ve daima dürüst olmalıdırlar. Bazı çıkar hesaplarına dayanan övünmeler, elbette bir yerden açık verir ve hamam dışında da türkü söylemeyi gerektirebilir. Sonunda mahcup olmamak için olduğumuz gibi davranmamız gerekir. (İ. Pala)
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Leyleğin günü laklak ile geçer.
Bir dala basarsan, bin dal ırgalanır.
Karnının doymayacağı yere, açlığını bidirme.
Atlar tepişirken arada eşekler ezilir.
Nefesin elverirse borazancıbaşı ol.
Deve, boynuz ararken kulaktan olmuş.
Ekmeği ekmekçiye ver de yarısını yerse, helal olsun.
Adamın tersine giderse işi, muhallebi yerken kırılır dişi.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın