Akıl akıldan üstündür.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Her insan aynı anlayış, bilgi ve düşünme yapısına sahip değildir. Bizim aklımıza gelmeyen, bir başkasının aklına gelebilir. Biri bizden daha iyi düşünüp karanlık bir noktada bize ışık tutabilir. Bu bakımdan önemli işlerimizde güvenli, geniş düşünce sahibi kimselere danışmaktan, onların bilgi ve tecrübesine başvurmaktan kaçınmamalıyız. (Sorunlarımızın çözümü için akıl, bilgi ve deneyim bakımından bizden daha üstün kişilere danışmalıyız.)
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Bülbülün çektiği dili belasıdır.
Tutulmayan hırsız beyden büyüktür.
Soğan yemedim ki ağzım koksun.
Deli deliyi görünce değneğini saklar.
Arkadaşını söyle ki, sana kim olduğunu söyleyim.
Altın pas tutmaz, deli yas tutmaz.
Acından öldü demesinler de yemiş çatlamış desinler.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın