Doymuş Yağ Nedir? Doymuş Yağ Hakkında Kısaca Bilgi

Doymuş Yağ Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Doymuş Yağ:
Oda sıcaklığında katı halde kalan ve temel olarak hayvani gıda ürünlerinden elde edilen yağ. Bazı örnekler tereyağı, hurma yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağlar kandaki kolesterol miktarını yükseltme eğilimindedirler.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Doymuş Yağ:
Genellikle süt, tereyağ, et gibi hayvani kökenli katı yağlara verilen ortak isimdir. Kimyasal bileşimi daha fazla olduğundan hidrojen ememez. Doymuş yağlı yemekler kandaki kolesterolü arttırma eğilimindedir. Bu tür yağlar kan damarlarının içindeki zararlı yağlı kalıntıları azaltan diyetlerde sınırlandırılır.

 

Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri:

Temel Besinler: Vücutta üretilemeyen ve temel amino asitler, yağ asitleri, vitaminler gibi bulundukları biçimde sağlanması gereken besinlerdir.

B6 Vitamini: Protein mekanizması, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin çalışmasında son derece önemlidir. Hormonlar ve kandaki alyuvar hücrelerinin sentezinde de

Enerji: Karbonhidrat, yağ, protein, lif gibi besin bileşiklerinin vücutta yakılması ile vücut için gereken enerji açığa çıkar. Vücudumuz solunumdan, sindirime

Asalak (Parazit): İçinde ya da üzerinde yaşadığı canlıdan beslenerek yaşayan ve ona çok yönlü zarar veren başka canlı. Bağırsak kurtları gibi.

Aerobik: Oksijene gereksinim duyulan ortam

Elzem Amino Asit: Gövdede yapılamayan ve yiyeceklerdeki proteinlerden alınması zorunlu amino asitler.