Eğitim Sitesi

Yüksekokul Nedir? Yüksekokul Hakkında Kısaca Bilgi

Yüksekokul Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Yüksekokul:

1. Üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır. Yüksekokullarda genellikle iki yıllık eğitim verilir. Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak kurumlar meslek yüksekokulu olarak da adlandırılır.
Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak belirlenen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.


2. Çeşitli meslek kolları için kalifiye eleman yetiştiren yükseköğretim kurumu. Belli bir mesleğe yönelik eğitim-öğretime ağırlık veren, bir fakülteye veya doğrudan rektörlüğe bağlı olan bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu veya Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye-Meslek Yüksekokulu.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Uygulama ve Araştırma Merkezi: Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretimin desteklenmesi amacıyla çeşitli alanların uygulama ihtiyacı ve bazı meslek dallarının hazırlık ve destek faaliyetleri için eğitim-öğretim, uygulama ve araştırmaların sürdürüldüğü bir yükseköğretim kurumudur.

    MSc-MS (Master of Science): Fen bilimleri yüksek lisansı.

    Erasmus: Erasmus bir öğrenci değişim programıdır. Bununla üniversite öğrencilerinin diğer Avrupa ülkelerinin akademik birikimlerinden faydalanabilmeleri, üniversiteler arası dayanışmanın teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. (Bu program 3 ila 12 ay arasında uygulanır. Misafir oldukları üniversiteler, öğrencilerden harç parası talep etmez.)

    ÜDS(Üniversiteler Arası Kurul Yabancı Dil Sınavı): Doktora ve Doçentlik derecesi almak isteyen adayların girmek zorunda oldukları, ÖSYM tarafından hazırlanıp uygulanan merkezi bir sınavdır. Bazı üniversitelerde yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için de zorunlu tutulmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü