Eğitim Sitesi

YÖK(Yüksek Öğretim Kurulu) Nedir? YÖK(Yüksek Öğretim Kurulu) Hakkında Kısaca Bilgi

YÖK(Yüksek Öğretim Kurulu) Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak YÖK(Yüksek Öğretim Kurulu):

Yükseköğretimle ilgili amaç ve ilkeleri belirlemek ve bütün yükseköğretim kurumlarının ve üst kuruluşlarının teşkilatlanma, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile eğitim - öğretim, araştırma, yayım, öğretim elemanları, öğrenciler ve diğer personel ile ilgili esasları bir bütünlük içinde düzenlemek amacıyla oluşturulmuş bir devlet kurumudur.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Bütünleme Sınavı: 1. Üniversite öğrencileri arasında kısaca "büt" olarak telaffuz edilir. Vize ve finallerde aldığınız notlar derste başarılı olmanız için yeterli değilse bütünleme sınavına girmeniz gerekir. Yani başarılı olmanız için size tanınmış ekstra bir sınav hakkıdır. 2. Okullarda başarısız olan öğrenciler için yapılan ek sınav, bütünleme sınavı, ikmal imtihanıdır. Eğitim kurumlarında gerçekleştirilen sınavlarda başarısız olan öğrenciler için telafi amaçlı yapılan sınav türüdür.

    Önlisans: 1. Lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan ve genellikle 2 yıllık bir öğretim süresini kapsayan, ara iş gücünü yetiştirmeyi amaçlayan ve ortaöğretimin devamı niteliğindeki yüksek öğretim kurumlarıdır. Çoğu Meslek Yüksek Okulları (MYO) olarak isimlendirilirler ve sınavsız geçiş hakkının bulunduğu okullardır. 2. İki yıl (dört yarı yıl) süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi. Ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir. 3. İki yıl süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi.

    Temel Dersler: Diploma programının tamamlanması için zorunlu temel dersler.

    Harç: Yükseköğrenim öğrencilerinin okudukları programa göre, her yıl yeniden belirlenen eğitime katkı paylarıdır. Harç miktarları Bakanlar Kurulu tarafından her yıl eğitim maliyetlerine göre yeniden belirlenir. Bir süre önce yapılan bir değişiklikle, İkinci öğretimler dışındaki normal öğretim programlarında harçlar kaldırılmıştır. Bu konu ile ilgili bilgilere tercih klavuzlarından ulaşılabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü