Eğitim Sitesi

Yıldız Nedir? Yıldız Hakkında Kısaca Bilgi

Yıldız Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Yıldız:

1- Türkiye'ye kuzeyden esen soğuk rüzgarlardır. Karadeniz kıyılarına yağış bırakırlar. Kar yağışına neden olurlar. Karayel ile karışık estiğinde kar fırtınaları görülür.

2- Isı ve ışık yayan gök cisimleri.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Yıldız:

Çekirdeğinde kimyasal değişimler gerçekleşen, çok sıcak gazlardan oluşan ve kendiliğinden ısı ve ışık yayan, yaklaşık olarak küresel bir gök cisimlerine verilen ad.

 

Denizcilik Terimi Olarak Yıldız:

Kuzeyden esen rüzgar.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yıldız:

1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür.

2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri.

3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Yıldız:

Hatip ebrusunun bir türüdür.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Besin Ağı: Doğada canlıların beslenmesi ve canlıların arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren ağ.Besin zincirlerinin birleşmesi ile oluşan ağ.

    Vadi: 1. Akarsuların yataklarını derine ve yanlara doğru aşındırmaları sonucu oluşan ve çoğu zaman içerisinde bir akarsu bulunduran uzun çukurluklara vadi denir. Örnek: Ihlara Vadisi 2. Akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan, uzun çukurluklar, içerisinde akmaları için açtıkları değişik şekilli oluklar.

    Fay: 1-Yerkabuğu hareketleri sırasında şiddetli yan basınç ve gerilme kuvvetleriyle blokların birbirine göre yer değiştirmesine fay denir. 2-Yerkabuğunda depremler sonucunda ortaya çıkan kırık. Fay, ayrı zamanlarda sıkışıp sertleşmiş katmanların dikey doğrultuda yer değiştirirken kırılarak, kırılma düzlemi boyunca kayıp çökmeleriyle oluşur. Fayların uzunlukları kimi zaman kilometreleri bulur, kimi zamansa çok kısadır.

    Şarlak: Bakınız çağlayan

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü