Eğitim Sitesi

Yer Kontrol Noktası Nedir? Yer Kontrol Noktası Hakkında Kısaca Bilgi

Yer Kontrol Noktası Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Yer Kontrol Noktası:

Fotogrametrik harita yapımında, hava fotoğraflarının çekiminden önce, arazide oluşturulan, fotoğraflarında görülebilecek şekilde işaretleri yapılan, koordinatları yer ölçme yöntemleri ile elde edilen temel dayanak noktaları.

 

    Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

    Genelleştirme: Ayrıntılı mekânsal veri kaynağından ya da setinden semantik, geometrik ve/veya grafik dönüşümlerle ayrıntı düzeyi daha düşük mekânsal veri kaynağı ya da kartografik veri seti türetme işlemi.

    Renkli Gözlük Yöntemi: Fotoğraf çiftlerini, kırmızı-mavi gibi bütün renklerde ayrı ayrı görüntüleyerek ve aynı renklerden yapılan gözlüklerle gözetleyerek üç boyutlu görüşüm elde edilmesi yöntemi, anaglif yöntem.

    Kabartı Ötelemesi: Nesneler ve nesne haritaları arasındaki yükseklik farkları nedeniyle, hava fotoğraflarında ve uydu görüntülerinde, merkezsel izdüşümde olması gereken konumdan farklı yerde oluşması, yükseklik farkından ileri gelen öteleme.

    Blok: Hava fotogrametrisinde birbirleriyle ortak alanları bulunan paralel kolonlardan, modellerden, yada fotoğraflardan oluşan topluluk.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü