Eğitim Sitesi

Vadi Nedir? Vadi Hakkında Kısaca Bilgi

Vadi Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vadi:

Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturduğu "U" veya "V" şeklindeki uzun oluklardır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Vadi:

1. Akarsuların yataklarını derine ve yanlara doğru aşındırmaları sonucu oluşan ve çoğu zaman içerisinde bir akarsu bulunduran uzun çukurluklara vadi denir. Örnek: Ihlara Vadisi

2. Akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan, uzun çukurluklar, içerisinde akmaları için açtıkları değişik şekilli oluklar.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    İnebahtı Deniz Savaşı (1571): Papanın çağrısı ile İspanya ve Venedik gemilerinden oluşan Haçlı donanması ile Osmanlı donanması arasında olmuştur. Osmanlılar yenilmiştir. Not: Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki hakimiyeti kısa bir süre için sarsılmıştır. Kıbrıs fethinden dönen Osmanlı donanmasını haçlılar inebahtıda yakmıştır, bu olay üzerine Sokullu Mehmet Paşa tarihe geçen şu sözleri söylemiştir: "Biz Kıbrıs'ı almakla sizin kolunuzu kestik, siz İnebahtı'da bizi yenmekle, sakalımızı tıraş ettiniz. Kesilen kolun yerine yenisi gelmez, fakat kesilen sakalın yerine daha gür çıkar".

    Tutum: Giderin gelirden fazla olmaması için çalışma ve harcamaları kısma.

    Barınmak: Doğa etkilerinden korunmak için kapalı bir yere sığınmak.

    Arkeoloji: Kazı bilimidir, uzak ya da yakın geçmişte yaşamış insan topluluklarının ve onların oluşturdukları siyasi ve sosyal yapıların ve tüm maddi kültür varlıklarının ortaya çıkarılıp incelenmesi ve insanlığın yararına sunulmasını amaçlayan bir bilim dalıdır.  Bu kazıların yapıldığı alanlara turist akını olmakta ve milli gelire katkı sağlamaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü