Eğitim Sitesi

Vaaz Kürsüsü Nedir? Vaaz Kürsüsü Hakkında Kısaca Bilgi

Vaaz Kürsüsü Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Vaaz Kürsüsü:

Belli gün ve saatlerde imamın vaaz vermek için çıktığı, koltuk ya da küçük balkon şeklindeki bölüm.

 

Sanat Terimi Olarak Vaaz Kürsüsü:

Belli gün ve saatlerde imamın vaaz vermek için çıktığı, koltuk ya da küçük balkon şeklindeki bölüm.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Karia Bölgesi: Antik dönemde Batı Anadolu'da kıyı kesimde Köyceğiz ve Dalaman (İndus) Çayına uzanan, iç kesimlerde ise Aydın, Muğla ve Denizli-Tavas İlçesini de içine alan bölge.

    Anta: 1- Hellen tapınağında cellanın yan duvarlarının uçları. 2- Bir tapınakta Naos yan duvarlarının ucunda yer alan pilastr'a verilen ad. Bir başka deyimle, tapınakların cella duvarlarının iki yanından ileriye doğru uzanan çıkıntıların ucunda yer alan, dörtgen planlı ve bir yanından duvara bitişik yarım sütunun adı.

    Bazilika: Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.

    Tek Kubbeli Cami: İbadet mekanının tamamını ya da tamama yakın bölümünü tek kubbenin örttüğü cami tipi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü