Eğitim Sitesi

Bazilika Nedir? Bazilika Hakkında Kısaca Bilgi

Bazilika Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Bazilika:

Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.

 

Tarih Terimi Olarak Bazilika:

1.Kral sarayı. 2.Ortadakiler yüksek, yanlardakiler daha çok alçakolmak üzere içi iki sıra sütunlu, üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Bazilika:

Romalılarda dikdörtgen şeklinde yapılan planlı yapı.

 

Sanat Terimi Olarak Bazilika:

1. Ortadaki yüksek, yanlardaki daha alçak olmak üzere içi; iki sıra sütunla, üç salon (nef) a ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.

2. Ortada bir ana nef ve her iki yanında birer neften oluşan dikdörtgen biçimli yapı. Ortadaki büyük nef, yarım daire apsisle sonlanır.

3. Roma'da adalet ve ticaret işleri için kullanılan mekân.

4. Bir orta salon ve ondan daha alçak yan salonlardan oluşan Bizans kilisesi.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Periptertos: Cellasının çevresi tek sıra sütun dizisiyle çevrilmiş tapınaklara verilen ad.

    Darüşşifa: Şifahane, hastane gibi sağlık kuruluşlarına verilen eski adlardan biri.

    Pithos: Antik Çağ'da genelde şarap ve zeytinyağı gibi sıvı ürünlerle kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küplere pithos adı verilir. Ayrıca bu dev pithoslar içine ölü konulduğunda, derin çukurlara yerleştirilerek mezar görevi görüyordu.

    Mausoleion: Anıt-mezar. Karya satrabı Mausollos için Halikarnassos'ta yaptırılan mezar-anıtı ifade eden sözcük. Daha sonra genel olarak tüm anıt-mezarlar için kullanılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü