Eğitim Sitesi

Üs Nedir? Üs Hakkında Kısaca Bilgi

Üs Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Üs:

Askerî bir harekâtın yürütülebilmesi için gerekli birliklerin, her türlü gereçlerin tamamlandığı, teçhizatın toplandığı ve dağıtıldığı merkez olarak seçilen yer.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Üs:

Bir kuvvete yükseltilmiş bir sayının üzerine yazılan ve kaçıncı kuvvete yükseltildiğini gösteren sayı: 5³ anlatımında 3 rakamı üstür.

a bir reel sayı, x bir pozitif tam sayı olmak üzere; x tane a sayısının çarpımı aͯ dir. aͯ ifadesindeki a ya taban, x e kuvvet (üs) denir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bezirgan: 1. Eskiden, ticaret ile uğraşan kişilere verilen ad, tüccar. 2. Yahudiler için kullanılan ad.

    Alevilik: Hz. Ali'ye bağlı olan mezheplerin ortak adıdır. Hz. Muhammed'den sonra gelen üç halifeyi tanımayan, kendilerine ehli beyt adını veren bir mezheptir. Anadolu Aleviliği, Yesevilikten kay-naklanır ve Ural-Altay Kültürünün derin izlerini taşır. Bir başka deyişle, Anadolu Aleviliği İslam'ın Türk yorumudur. Anadolu Alevilerini, Sünni ve Şii Müslümanlardan ayıran en önemli özellik; namaz, oruç ve hac gibi ibadetler yerine Cem Törenleri yapmaları, Kerbela Katliamı'nda öldürülenlerin anılarına 12 gün su içmeyerek oruç tutmalarıdır. Cem törenleri bir ibadet olmanın yanı sıra, topluluğun ekonomik, toplumsal, hukuksal ve bireysel sorunlarının tartışılıp çözülmeye çalışıldığı sazlı, sözlü yıllık toplantılardır.

    Buluntu Yeri: Tarihi kalıntıların çıkarıldığı bölge.

    Sekülerleşme: Toplumsal ve kültürel alanların, dinsel kurum ve sembollerin hâkimiyetinden uzaklaşmasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü