Eğitim Sitesi

Ünlü Düşmesi Nedir? Ünlü Düşmesi Hakkında Kısaca Bilgi

Ünlü Düşmesi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ünlü Düşmesi:

Ünlü ile biten bir sözcük, ünlü ile başlayan başka sözcükle birleşik sözcük kurarken veya ünlü ile başlayan bir ek alınca, karşılaşan iki ünlüden birinin düşmesi. Örnekler : alın-ı >> alnı, sabır >> sabretmek, Cuma-ertesi >> Cumartesi

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Ortak Nesne: Birleşik cümlelerde birbirinden farklı kılışları gösteren fiillerin anlamlarını tamamlayan ve onlara ortaklaşa nesnelik eden nesne: Postacı adresi buldu, ama bize bildirmedi. (F.R.Atay, Gezerek Gördüklerim, s.141)

    Sesteş (Eş Sesli) Sözcükler: Yazılışları ve okunuşları aynı olduğu halde, anlamları tamamen farklı olan sözcüklere "sesteş" sözcükler denir. Örnek : Yüzünde kan lekesi vardı. - Sen hala onun söylediklerine kan. Ay'a bu ay yeni bir uzay aracı gönderilecekmiş. - Yüzünü asma, öbür sınavda yüz alırsın. Gül sen, gülün olayım. - Köyün ortasından geçen çay, çay bahçelerini suluyor.

    Evrak: Üzeri yazılı kâğıt yaprakları, yazılmış kitaplar, mektuplar ya da yazılar.

    Uzaklaşma Grubu: (çıkma grubu) Çıkma durumu eki almış bir ad ögesi ile bir sıfat ya da ad soylu başka bir ögenin oluşturduğu ad grubu: Kıldan ince, kılıçtan keskin (Sırat Köprüsü). Bu grup cümlede ad, sıfat ve zarf görevi yapar: Topkapı'dan Edirnekapı'ya kadar giden büyük bir surun orta kapısından şehre girdim. (Y.K.Beyatlı, Aziz İstanbul, s.119)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü