Eğitim Sitesi

Türbe Nedir? Türbe Hakkında Kısaca Bilgi

Türbe Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Türbe:

Önemli kişiler için yapılmış anıt mezar niteliğinde olan ve içinde mescit de bulunan yapıdır.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Türbe:

İçinde çoğunlukla ünlü kişilerin gömülü bulunduğu anıtsal mezar.

 

Tarih Terimi Olarak Türbe:

Genellikle ünlü bir kimse için yapılmış olan ve içinde o kimsenin mezarı bulunan yapı. Anıtmezar. Selçuklu Türkleri'nin türbeleri daha çok çadırı andırır. Osmanlılar'da ise kubbelidir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Türbe:

1. Ziyaret edilen üstü kapalı veya yarı açık mezar.

2. Sahabeler, büyük âlimler, şehitler, veliler, hükümdarlar, vezirler ve tarihte önemli işler başarmış kişilerin mezarları üzerine yapılan ve üzerleri kubbelerle örtülü bina. Müslüman olmayanların mezarları üzerine yapılan binalara türbe denilmez. İslam dini, türbelerin ziyaret edilmesinde bir sakınca görmez. Çünkü türbe, bir kabir olduğu için kabirleri ziyaret etmek insanlara ölümü hatırlatır. İslam dini, türbe ziyaretinde, ölüden yardım isteyip dilekte bulunmayı, ona adakta bulunmayı, mum yakmayı, çaput bağlamayı, para atmayı kesinlikle yasaklar.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Türbe:

Gövde (ziyaret) bölümü ve örtüsü bulunan mezar anıtı.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Statik: 1- Hareketi olmayan, belirli bir sürede değişmeyen, duruk. 2- Gelişme, ilerleme göstermeyen, durağan.

    Beşeri Ortam: İnsanla ilgili(insani) faktörlerin göz önünde bulundurulduğu ortam ya da kriterdir.

    Görüş: Kişiden kişiye değişen ve insanların kendi düşüncelerini yansıtan bilgidir. ● Doğruluğu kanıtlanamaz, ölçülemez ispat edilemez. ● Kişiden kişiye değişebilir. ● Bizce, bize göre gibi ifadeler kullanılır. Örnek : - En güzel renk kırmızıdır. - Özlem güzel bir kızdır. - En zor ders fen bilimleridir.

    Laiklik: Devletin, dinler arasında ve dini görüşlerle dini olmayan görüşler arasında olumlu ya da olumsuz ayrımcılık yapmaması. Laiklik; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet kurumlarının ve kurallarının dini ilkelere değil, akla ve bilime dayandırılmasıdır. Laiklik ilkesinin kabul edilmesiyle devlet yönetimi akla ve bilime dayandırılmıştır. Türk toplumunun çağdaşlaşma yolu açılmıştır. Özellikleri: - Devlet yönetiminde din ve devlet işleri birbirinden ayrı tutulur. - Akla ve bilime önem verilir, yasalar din kurallarına dayandırılamaz. - Düşünce ve inanca saygı esastır. Herkesin inanç ve vicdan özgürlüğü vardır. - Devlet dini inançlarından dolayı kanun önünde ayrım gözetmez.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü