Eğitim Sitesi

Topuz Nedir? Topuz Hakkında Kısaca Bilgi

Topuz Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Topuz:

Ucu top biçiminde eski bir silah.

 

Balistik Terimi Olarak Topuz:

Baş kısmı yuvarlak veya dilimli (parçalı) yapıya sahip, demirden, bakırdan veya ağaçtan olup, içi boş veya dolu olabildiği gibi, baş kısmı yuvarlak olanlarının dış yüzeyi düz veya sivri-çıkıntılı olabilen, dersimiz.com dilimli yapıdakilerde ise her bir dilimin üzeri küt olabildiği gibi, sivri uçlu da olabilen, baş kısmına yekpare durumda yine demirden, bakırdan ve ağaçtan sap bölümü bulunan bir tür alettir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mağrib: Kuzey Afrika'nın Batı tarafına (Fas, Tunus, Ce-zayir) Osmanlı Devleti'nin verdiği addır.

    Hariciye Nezareti: Osmanlı Dışişleri bakanlığı.

    Tekalif-i Milliye Emirleri: Tekalif-i Milliye emirleri 10 maddeden oluşur; 1. Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak. 2. Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek. 3. Her aile bir askeri giydirecek. 4. Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek. 5. Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek. 6. Her türlü makineli aracın %40'ına el konacak. 7. Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20'sine el konacak. 8. Sahipsiz bütün mallara el konacak. 9. Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak. 10. Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

    Göktürkler: Göktürkler, tarihte Türk adı ile kurulmuş ilk devlettir. Hun İmparatorluğunun zayıflaması ve dağılmasından sonra 552 yılında Türk boyları arasında hakimiyet sağlanarak Göktür Devleti kurulmuştur. 745'te Uygurlar, İkinci Doğu Göktürk (Kutluk) Kağanlığını mağlup etmesiyle, Göktürk devleti yıkılmıştır. Göktürk dönemi ile ilgili olarak, aynı dönemden Orhun-Yenisey vadisine dikilen ve Göktürk alfabesi kullanılarak yazılan Orhun abidelerinden bilgi alınabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü