Eğitim Sitesi

Tezkire Nedir? Tezkire Hakkında Kısaca Bilgi

Tezkire Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tezkire:

1- Aynı şehir ve kasabada bulunan resmî dairelerin birinden ötekine ve halkın birbirine yazdıkları kağıt.

2- Resmî dairelerde yazı işlerinde bulunanlara tezkireci yerine tezkire de derlerdi.

3- Divan-ı Hümayun kâtiplerine Reis-ül Küttap tarafından verilen kimlik kâğıdının adı.

4- Şairlerin özgeçmişlerini anlatan kitap.

5- Esnafa ye halka verilen resmî kâğıt. (Esnaf tezkiresi)

 

Edebiyat Terimi Olarak Tezkire:

Divan edebiyatında divan şairlerinin hayatını ve şiirlerini genellikle subjektif bir bakış açısıyla değerlendiren biyografi türündeki eser.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Tezkire:

Klasik İslam edebiyatlarında ünlü olmuş kişilerin-özellikle şairler-biyografilerini ve sanatçı kişiliklerini anlatıp çalışmalardan örnekler veren eserlerin genel adı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Dönüm: 1.000 m²lik bir alan ölçüsü.

    Haniflik: Hz. İbrahim'in (as) dinine inanan kişilere hanif denir. Hanifler; Allah'ın birliğine inanır, puta tapıcılığı reddeder ve Kureyş'in puta tapıcılıkla ilgili yanlış gelenek ve inanışlarına karşı çıkarlardı.

    Protestanlık: 1. Hristiyanlığın Anglikan, Lutherci, Kalvenci gibi türlü kollarını içine alan, Katolik kurallarını ve papanın dinsel başkanlığını tanımayan kilise birliği. 2. Hristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biri. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529). Alman Rahip Martin Luther, Roma Katolik Kilisesi'nin günahları bağışlayıp bunu mali bir kaynak haline getirmesi, kutsal kitap yorumunu sadece kendi yetkisinde görmesi ve ayin dilinin sadece Latince olması gibi hususlara karşı çakarak ilk itirazı başlattı. Daha sora Zwingli ve Calvin gibi birçok Protestan tarafından Avrupa’nın her yerine yayıldı. Protestan adı, Papa ve Katolik kilisesinin uygulamalarının protesto edilmesinden gelmektedir PROTESTAN MEZHEBİNİN ÖZELLİKLERİ * Papanın yanılmazlığı ve otoritesi kabul edilmez. * Kurtuluşta amelden çok imanı esas alırlar. * Dini anlama ve yorumlamada kilise yetkilerini değil, kutsal kitabı esas alırlar. * Sadece vaftiz ve evharistiya sakametlerimi kabul eder, diğerlerine değer vermezler. * Din hizmetleri sınıfı bulunmakla beraber ruhbanlığı kabul etmezler. * Azizlere ve Meryem’e önem vermezler. * Kiliselerinde resim ve heykel bulundurmazlar. * Günah çıkarma kabul edilmez. * Rahipler evlenebilirler. * İbadet ve ayinler her ülkenin diliyle yapılır.

    Azil: Görevden alma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü