Eğitim Sitesi

Tekstil Nedir? Tekstil Hakkında Kısaca Bilgi

Tekstil Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tekstil:

1. Dokuma.
2. Dokumacılık.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Divan-ı Hümayun (Divan): Osmanlılarda devletin önemli işlerinin görüşülüp karara bağlandığı kuruldur. Divan bir danışma organıdır, yani son söz padişaha aittir. Divan'ın başkanı padişahtı. Divan'a Fatih Sultan Mehmet Dönemi'nden itibaren sadrazamlar (Veziriazam) başkanlık etmiştir. Divan Orhan Bey döneminde kurulmuş, II. Mahmut tarafından kaldırılarak yerine nazırlıklar (bakanlıklar) kurulmuştur. Divan bugünkü Bakanlar Kurulu gibi çalışırdı.

    Pençik Usulü: Kapıkulu (merkez ordusu) askerleri padişah I. Murat zamanında oluşturuldu. O zaman İslam hukukuna göre savaş esirlerinin beşte biri hükümdara ayrılırdı. Padişah da bunları özel hizmetlerinde kullanırdı. Bir bölümü de saray hizmetlileri arasına alınırdı. I. Murat zamanında Pençik Oğlanı denilen bu savaş esirlerinin sayısı arttı. Bunun üzerine bu esirlerden düzenli bir ordu kurularak yararlanılmak istendi. Bu sisteme pencik usulü denildi. Böylelikle Kapıkulu ocakları oluşturuldu.

    Emir: Buyruk, komut.

    Etkili Dinleme: İletişimde bulunduğumuz kişiden mesajı tam ve doğru alma etkinliğidir. Etkili Dinleyicinin Özellikleri - Dikkatini karşısındaki kişiye verir. - Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. - Göz teması kurar. - Son sözü söylemek için çabalamaz. - Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. - Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). - Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır. Empati kurar.. - Dinlerken başka bir işle meşgul olmaz. - Konuşmacının sözlerine olduğu kadar sözsüz mesajlarına da dikkat eder. - Konuşmacının duygu ve düşüncelerine anladığını gösteren sözlü ifadelerde bulunur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü