Eğitim Sitesi

Tek El Nedir? Tek El Hakkında Kısaca Bilgi

Tek El Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Tek El:

Yerdeki elin dirseğinin karın boşluğuna destek vermesiyle, vücut yere paralel tek el üstü dönmek.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Tempo (İt.): 1- Tempo, en basit şekliyle ifade edilirse, müzik parçasının "hız" ını belirler. Müzik, ağır ya da hızlı tempolu olabilir. Bunu belirlemek için, müzik yazısının üst kısmına bazı terimler yazılır. Genellikle İtalyanca'dan alınan bu terimler, müziğin hızını belirler. Metronomla ya da belli bir tempo işaretiyle yorumcunun yönlendirildiği ölçü. 2- Müzikte sesin süresi üzerine kurulmuş, ses hareketlerinin süre ve hızlarını ölçmeye yarayan sistemlerin temeli. Bir parçanın hızı ise "Metronom" ile ölçülür.

    Kürdi: Türk müziğinde kullanılan basit bir makam ve aynı zamanda beş komalık "si bemol" ya da dört komalık "la diyez" perdesinin adı.

    Mask: 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere'de yüze maske takılarak oynanan müzikli sahne oyunu. Mask (İng.).

    Akor: 1- İki veya daha çok sesin armoni oluşturacak şekilde aynı anda çalınması. Uygu, düzen. Kırık düzen karşıtı kalıp düzen. Chord (İng.). 2- Aynı anda tınlamak üzere "dikey" olarak yazılmış ikiden fazla ses.Aynı terim, çalgıların, ses yüksekliklerinin birbiriyle uyuşması amacıyla (La=440) titreşimini tutacak şekilde düzenlenmesi için kullanılır. (Accord) 3- Üç ya da daha fazla notanın aynı anda çalınmasıyla elde edilen ses.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü