Eğitim Sitesi

Tabiat Anıtı Nedir? Tabiat Anıtı Hakkında Kısaca Bilgi

Tabiat Anıtı Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Tabiat Anıtı:

Milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçalarıdır. Türkiye'de 2014 yılı itibari ile 107 adet tabiat anıtı tescillenmiştir.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Tabiat Anıtı:

Tabiatın ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip, millî park esasları dâhilinde korunan tabiat parçası.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Mercan Resifleri: Mercan denilen ve koloniler hâlinde bir arada yaşayan basit deniz hayvanlarının meydana getirdikleri oluşumlardır.

    Boyun: 1. İki yüksek yer (tepe ya da dağ) ya da iki alçak yer (çukur) arasında kalan yere boyun denir. 2. Birbirine ters yönde açılmış iki akarsu vadisinin en yüksek, iki doruk arasındaki alanın en alçak yerine boyun denir. Buralara bel yada geçit de denir.

    Akarsu Topoğrafyası: Akarsuların aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla oluşturduğu şekil topluluğudur.

    Maksimum Nem (Doyma Miktarı): 1m³ havanın belli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nemin gram olarak ağırlığıdır. Hava kütleleri ısındıkça genleşip hacimleri artar. Bu nedenle nem alma ve taşıma kapasiteleri de artar. Eğer hava taşıyabileceği kadar nem alırsa doyma noktasına ulaşır ve doymuş hava adını alır. Örneğin : 20°C sıcaklığa sahip bir hava kütlesinin taşıyabileceği nem miktarı 17,32 gr/m3'tür. Bu hava kütlesinin sıcaklığı 30°C' ye yükseldiğinde havanın hacmi genişleyeceği için taşıyabileceği nem miktarı da artar ve doyma noktası 30,4 ge/m³'e yükselir. Bu nedenle hava kütlesinin doyması için aradaki fark (13.08 gr) kadar nem yüklenmesi gerekir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü