Eğitim Sitesi

Taban Suyu Nedir? Taban Suyu Hakkında Kısaca Bilgi

Taban Suyu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Taban Suyu:

Altta geçirimsiz bir tabaka ile sınırlandırılan, geçirimli tabaka içindeki sulardır. Bu sular genellikle yüzeye yakındır. Marmara Bölgesi'ndeki ovalar, Ege Bölgesi'ndeki çöküntü ovaları, Muş, Erzurum ve Pasinler ovalarındaki yer altı suları bu gruba girer.Yer altı suyu.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Taban Suyu:

Serbest bir su tablasında bulunan yeraltı suyu.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Taban Suyu:

Toprak içerisinde sızan suyun geçirimsiz bir tabakaya ve ya ana kaya üzerinde birikmesiyle oluşan sudur. Taban suyunun derinliği bazen 1-2 m gibi çok yüksek, 3-5 m gibi normal bazen de 50-60m gibi çok fazla olabilir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Jeomorfoloji: 1- İç ve dış kuvvetlerle oluşan yer şekillerini inceleyen, tanımlayan, bunların oluşum, değişim ve dağılışlarını ortaya koyan bilim dalı 2-Yerşekillerinin oluşum, özellik, dağılış ve etkilerini inceleyen bilimdir. 3-Yer'in yüzey şekillerinin tanımlanmasını ve oluşum süreçlerinin açıklanmasını konu edinen bilim dalıdır. Yer şekli bilimi. Yerbiçimbilim.

    Cıvalı Barometre: Üstü açık bir kaba daldırılmış, yukarı ucu kapalı bir cam borudur. Hava basıncı, boruyu dolduran cıva sütununu dengede tutar. Hava basıncı azalıp çoğaldıkça cıva sütunu da alçalıp yükselir. Cıvalı barometre camdan yapıldığı ve hep düz durması gerektiği için her zaman kullanımı kolay değildir.

    Abisal Düzlük: Kıta sahanlığının ötesinde uzanan ve ortalama derinliğin 4000 m olduğu okyanus tabanı.

    Drenaj: 1- Akaçlama. Bataklığın suyunu boşaltma, kurutma. 2- Topraktaki fazla suyun kontrol altına alınarak belirli yollarla akıtılması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü