Eğitim Sitesi

Siyasi Harita Nedir? Siyasi Harita Hakkında Kısaca Bilgi

Siyasi Harita Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Siyasi Harita:

Ülkelerin sınırlarını, askeri blokları, kıtaları gösteren haritalara siyasi harita adı verilir. Bu haritalar sadece sınırları gösterir. Ayrıca belli başlı göller ve akarsular da yer alır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ülkemizde Enlemlerin Etkisi: Güneyden kuzeye gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. Bu nedenle; 1- Güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık azalır. Ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasında 7-8 derecelik sıcaklık farkı bulunur. Akdeniz kıyıları Karadeniz kıyılarından sıcaktır. 2- Akdeniz'den, Ege, Marmara ve Karadeniz'e doğru gidildikçe deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı azalır. 3- Kuzeyden esen Rüzgârlar (Karayel, Yıldız ve Poyraz) soğuk. Güneyden esen Rüzgârlar (Lodos, Kıble ve Keşişleme) sıcak etki yapar. 4- Güneyden kuzeye gidildikçe güneş enerjisinden yararlanma oranı azalır. 5- Güneş ışınları düzlem bir yüzeye hiçbir zaman dik açıyla gelmez.(Dönencelerin dışında olmamızdan dolayı) 6- Güneyden kuzeye gidildikçe Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı azalır. 7- Yazın kuzeye gidildikçe gündüz, kışın kuzeye gidildikçe gece süreleri uzar.

    Lapya: Kalkerli yamaçlarda yağmur ve kar sularının yüzeyi eriterek açtıkları küçük oluklardır. Oluşan çukurluklar keskin sırtlarda yan yana sıralandığından yüzey pürüzlüdür. Büyüklükleri birkaç cm ile birkaç metre arasında değişir.

    İstihdam: Bir kimseyi bir işte çalıştırma, iş imkanı yaratma

    Aflörman: Bir hizaya getirme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü