Eğitim Sitesi

Sigilografya Nedir? Sigilografya Hakkında Kısaca Bilgi

Sigilografya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sigilografya:

Mühür bilimi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kavimler Göçü: Orta Asya'da yaşayan Asya Hunları'nın bir bölümü Çinliler'in Doğu Hunları'nın ve öteki kavimerin baskılarıyla Batıya doğru göç etmeye başladılar. Karadeniz'in Kuzeyi'nden dolaşarak Macaristan'a geldiler. Burada yaşayan Ostrogotları kovdular. Ostrogotlarda daha batıya giderek Vizigotlar'ı kovunca kavimlar göçü tüm Avrupa'ya yayılacak şekilde yönlenmiş oldu. Avrupa'da yüz yıldan uzun süren bu karmaşa ve alt üst oluş dönemi başladı. Kavimler Göçü'nün sonucunda: 1. Kölelik düzeni yıkıldı, feodal düzen kuruldu. 2. Kavimlerin birbirleriyle kaynaşması sonucu yeni topluluklar oluştu. Modern Avrupa'nın temelleri atıldı. 3. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun topraklarında yeni devletler kuruldu. 4. Kutsal Roma İmparatorluğu önce ikiye ayrıldı (395), bir süre sonra da Batı Roma İmparator-luğu yıkıldı (476). 5. İlkçağ sona erdi, Yeniçağ başladı. 6. Kilisenin, Hristiyan Avrupa'da egemenlik kurabilmesi için elverişli koşullar oluştu. 7. Avrupa Hun ve Avar devletleri kuruldu.

    Paleografya: Toplumların eskiden kullandıkları yazıları inceler. (Mısır hiyeroglifi, Sümerlerin çivi yazısı, Türklerin Orhun ve Uygur abideleri gibi) Bu bilim dalı tarih öncesi dönemlerin aydınlatılmasında etkili değildir.

    Şato: Eski çağlarda ve özellikle Orta Çağ'da yapılan savunması kolay kalın duvarlı, korunaklı yapılar.

    Bordür: 1-Kaldırımların kenarlarında bulunan taşlar. 2-Genellikle giyim kuşam malzemesindeki kenar süsü. 3-Cilt kapağındaki kalın çizgiler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü