Eğitim Sitesi

Sentetik Kübizm Nedir? Sentetik Kübizm Hakkında Kısaca Bilgi

Sentetik Kübizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sentetik Kübizm:

Obje ve subjelerin temel geometrik biçimlere indirgeyen kübizmin ilk dönemi "Analitik kübizm" olarak isimlendirilir. 1915 sonrasında ise "Sentetik kübizm" ismi verilen ikinci bir kolu ortaya çıkmıştır. Kübistler bir nesneyi farklı ve çok yönlü bakış noktalarından resmetmişlerdir. Kübist resimde biçim sorunu ön plana gelmiş, renk arka plana itilmiştir. Yan yana aynı yüzey üzerinde farklı malzemelerin kullanılması olayı sentetik resmin yolunu açmıştır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Plastik: Güzel sanatlar kapsamında "plastik", biçimin işlenmiş, boyutluluk ve hareket kazanmış niteliği için kullanılan bir sıfattır. Daha çok "plastik bir biçim" ya da "plastik" (yoğrulabilirlik) olarak tanımlanan bu nitelik, resimde olduğu gibi iki boyutlu biçimin derinlik yanılsamasıyla algılanan, mekân içindeki üç boyutu biçimlenişi ya da heykelde olduğu gibi biçimlerin oylumları, dolgunlukları ve üç boyutluluğu gibi kütleye verilen çeşitliliği tanımlar.

    Kübizm: 1. 1907'de Paris'te Picasso ve Braque öncülüğünde oluşan akım. Bu iki sanatçının yapıtlarını, küplerden oluşan bireşimler olarak yorumlayan eleştirmen Louis ve Veauxcelles akıma kübizm adını vermiştir. 2. Plastik sanatlarda özellikle resim ve heykelde kompozisyonu meydana getiren nesneleri ve canlı varlıkları doğadaki görünümleri ile değil, parçalanmış geometrik şekillerle ifade eden sanat akımı. 3. Doğa görünüşlerinin geometrik parçalanmaya tabi tutup, tablo yüzeyini doğa unsurlarından kurtararak yeniden inşa etme anlayışı.

    Gerçekçilik: 1. Realizm de denir. Yaşanan zaman ve mekân içinde duyularla algılananların nesnel olarak anlatımı plastik sanatlarda ve edebiyatta "Gerçekçilik" olarak tanımlanır. Gerçekçi yaklaşıma yakın olan 'Natüralizm' ise gerçeğin genel ve nesnel aktarımını daha ileriye götürerek tikel örneklerin özelliklerini olduğu gibi yansıtmaya çalışır. Gerçekçi yaklaşım idealist yaklaşımın karşıtıdır. 2. Doğayı göründüğü gibi değil, olduğu gibi vermeyi amaç edinen ve üsluplaştırmaktan kaçınan sanat anlayışı.

    Piramit: Eski Mısır'daki anıtsal mezar yapıları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü