Eğitim Sitesi

Selsebiller Nedir? Selsebiller Hakkında Kısaca Bilgi

Selsebiller Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Selsebiller:

Çeşme ve sebilden farklı olarak saray veya köşklerin bahçe veya duvarına bitişik olarak yapılan, yukardan aşağıya doğru büyüyen çanaklardan oluşan su yapılarıdır. Osmanlı döneminde Divanhane toplantılarında gizlilik amaçlı olarak kullanılmıştır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Minai: Seramik ve çini sanatında sıraltı ve sırüstü tekniklerinin birlikte kullanılması. Bu teknikte, astarlanmış kap önce yeşil, mavi ve mor gibi yüksek ısıya dayanıklı boyalarla bezenir ve sırlanarak fırınlanır. Sonra üstüne siyahla desenin dış çizgileri yapılır, çok renkli mine boyalarla renklendirilir ve fırınlanır. İki ayrı teknikle yapıldığından boyaların birbirine karışması da engellenmiş olur.

    Sultan Hanı: Anadolu Selçuklu döneminde çoğu sultanlar tarafından yaptırılan han ve kervansaraylar için kullanılan sanat tarihi deyimi. Genellikle biri kapalı, diğeri açık avludan meydana gelen iki bölümlü bir şema gösterirler. Açık avlu ortasında "köşk mescit" bulunur. Taş süslemeler özellikle girişlerde yoğunlaşır. Her türlü konaklama gereksinimini karışlayan vakıf kuruluşlarıdır.

    Üslup: 1. Bir sanat yapıtının ya da yapıtlar grubunun, bir devrin, bir bölgenin veya bir ekolün ifade bakımından özellikleri. Bir sanatçının kendine özgü biçimlendirme ve tasarım anlayışı, tarzı. 2. Bir sanatçıya ya da bir çağa özgü teknik, renk, kompozisyon ya da biçimlendirme yolu.

    Ranatçı: Güzel sanatların her hangi bir dalında yaratıcılığı olan, eser veren kişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü