Eğitim Sitesi

Santral İç İhtiyacı Nedir? Santral İç İhtiyacı Hakkında Kısaca Bilgi

Santral İç İhtiyacı Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Santral İç İhtiyacı:

Bir elektrik santralının ana transformatörler dahil, yardımcı ve ek tesislerine tahsis edilen elektrik gücüdür.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Ekonomi Kapasite: Bir Generatör, santral, motor; şebeke, fabrika gibi tesislerin %60-80 arası çalışma düzeninden elde edilebilecek ekonomik üretim veya tüketim miktarıdır.

    Birincil Enerji Üretimi: Doğal kaynaklardan enerji sağlanması ve daha kapsamlı olarak, belirli türetilebilen enerji biçimlerinin ("Birincil" olarak nitelendirilen elektrik enerjisi) üretimidir. Bu üretim iki biçimde olabilir. - Birincil Yakıt Üretimi : Enerji sağlanması amacıyla yakıtların doğal yataklardan (belirli miktarlarda) çıkarılması olup üretim ve depolama sırasındaki kullanım ve kayıplar (doğal gaz kayıpları, meşale gazı, depolara basılan gaz gibi) düşülerek miktarı belirlenir. Bu miktarlara termik santrallarda kullanılan artıklarla henüz bir enerji üretim işlemi uygulanmayan yanabilir hayvansal ve bitkisel ürünler dahildir. - Birincil Elektrik Enerjisi Üretimi : Genellikle hidrolik, jeotermal ve nükleer santrallarda üretilen elektrik enerjisi birincil elektrik enerjisi olarak nitelendirilir. (Dünya Enerji Konferansınca, enerji bilançoları için hidrolik ya da nükleer enerjilerin birincil enerji eşdeğerlerine dönüştürülmesi önerilmektedir.) Ancak, bu bir temel tariftir; bazı hususların belirtilmesi ve yorumlarla değişikliklerin yapılmasını gerektirir. Örneğin, birincil elektrik enerjisi kapsamına güneş ve rüzgar enerjilerinin alınması, hidrolik üretimde tüketilen ve üretilen enerji arasındaki pompalama için gerekli elektrik enerjisi tüketiminin dikkate alınması gerekir; nükleer enerji ise ülkelere göre değişik biçimlerde yorumlanmaktadır. Not : Doğrudan kullanılan güneş ve rüzgar enerjileri (doğrudan termik ya da mekanik kullanım) bir birincil üretim sayılabilir; değerlendirme genellikle işleyen ilk apareyin çıkışında yapılır; bu enerji biçimleri bilançolarda bugüne kadar çok küçük paylarda yer aldığından, bunların değerlendirilmesinde uygulanan yöntemlerin etkileri arasındaki farklar önemsiz kalmaktadır.

    Abone İştirak (Katılım) Bedelleri: a- Pazar Katılım Bedeli, (Müşteriye devredilen abone karşılığı giderdir). b- Tesis Katılım Bedeli olarak adıgeçen abonelerden alınması gereken kW başına miktardır.

    Tarife Sistemleri: Aynı tüketici gruplarıyla ilgili sektörler (örneğin; konut, tarım, sanayi..) ya da aynı kullanım alanları (örneğin; taşıma, aydınlatma, ısıtma,..) için düzenlenen normlaştırılmış fiyat belirleme sistemleridir. Tarife sistemlerinin konfigürasyonu ülkelere, ürünlere hizmet türlerine göre değişir. Elektrik, gaz ve merkezi ısıtma için ya sadece tüketilen enerjiye bağlı bir tarife (örneğin; küçük tüketici tarifesi) ya da iki terimli bir tarife (örneğin; güce, oda sayısına, tarım alanlarına… bağlı biri sabit, diğeri tüketilen enerjiye bağlı fiyat öngören, puant ve düşük tüketim saatleri ile mevsimlik tüketimlerin dikkate alındığı tarifeler) uygulanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü