Eğitim Sitesi

Tarife Sistemleri Nedir? Tarife Sistemleri Hakkında Kısaca Bilgi

Tarife Sistemleri Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Tarife Sistemleri:

Aynı tüketici gruplarıyla ilgili sektörler (örneğin; konut, tarım, sanayi..) ya da aynı kullanım alanları (örneğin; taşıma, aydınlatma, ısıtma,..) için düzenlenen normlaştırılmış fiyat belirleme sistemleridir. Tarife sistemlerinin konfigürasyonu ülkelere, ürünlere hizmet türlerine göre değişir. Elektrik, gaz ve merkezi ısıtma için ya sadece tüketilen enerjiye bağlı bir tarife (örneğin; küçük tüketici tarifesi) ya da iki terimli bir tarife (örneğin; güce, oda sayısına, tarım alanlarına… bağlı biri sabit, diğeri tüketilen enerjiye bağlı fiyat öngören, puant ve düşük tüketim saatleri ile mevsimlik tüketimlerin dikkate alındığı tarifeler) uygulanır.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Bağımsız Enerji Üreticisi (BEÜ): Üretim Santrallerinde elektrik enerjisi üreterek üretimini MAMS'a satan, Kamu üretim şirketinden bağımsız lisanslı bir şirket.

    Çift Terimli Tarife: Sözleşme gücü karşılığı Kilowatt (kW) miktarı üzerinden alınan bedel ile buna ek olarak tüketilen elektrik enerjisi kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır. Bu tarifenin amacı, bir yönüyle abone ölçeğinde toplam güç ihtiyacını belirleyerek sistemi kontrol altında tutmak bir yönüyle de aboneyi güç ile dengeli bir tüketime teşvik ederek gereksiz kapasite artırımlarını engellemektir.

    Enerji Yoğunluğu: GSMH başına tüketilen enerji.

    Yük Dağıtım Merkezleri (YDM): TEİAŞ Elektrik sisteminin üretim ve tüketim yönünden emniyetli, kaliteli, sürekli ve ekonomik olarak işletilmesine 24 saat devamlı komuta eden, işletme manevralarının koordinasyon ve kumandasını yapan işletme merkezleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü