Eğitim Sitesi

Resitatif Nedir? Resitatif Hakkında Kısaca Bilgi

Resitatif Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Resitatif:

Belli bir melodi olmadan konuşma biçimiyle söylenen müzikli anlatı.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Resitatif:

1. Tek melodi üzerine yazılmış, konuşur gibi söylenen bir tür vokal şekli. (İt. Recitativo)

2. Yol gösterme, uyarma biçiminde okunan şarkı.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Antik Tiyatro: Eski Yunan ve Latin tiyatroları için kullanılan terim. İ.Ö. 5. yüzyılda olgunluk çağına ulaşan antik Yunan tiyatrosu, antik Yunan tragedyası (Aiskhylos, Sophokles, Euripedes) ve antik Yunan komedyası yanı sıra, Aristoteles ile gösterilir. Antik Roma tiyatrosu ise, başlıcalıkla antik Roma komedyası (Plautus, Terentius) ile tanınır. Batı tiyatrosunun temelini oluşturan Antik Tiyatro, aynı zamanda Batı drama sanatı ile drama kuramının da temelini oluşturur; gerek drama, gerek tiyatro olarak Antik Tiyatro, tüm tiyatro tarihinin ve tiyatro deneyiminin beşiğidir. Günümüze kadar etkilerini sürdürmüş ve sürdürmekte olan Antik Tiyatro, başlıcalıkla şu özgün özellikleriyle gösterilmektedir: 1- Dinsel törensi kökenleri dolayısıyla, şenlik tiyatrosu; 2- Siyasal hak ve din-ahlâksal yükümlülük olarak, yaklaşım tüm kent halkının izlemeye katılması dolayısıyla, kitle tiyatrosu; 3- Gerek doğal-toplumsal koşulları, gerek mimari yapısı dolayısıyla, açıkhava tiyatrosu; 4- Drama ve tiyatro gelenekleri dolayısıyla; göreneksel tiyatro. Antik Tiyatro, tüm bu bütünleşik özellikleriyle, tiyatro tarihinin aynı zamanda en önemli tiyatro dönemidir.

    Rejisör Yardımcısı Kürsüsü: Sahneyi gören cümle kapısı yakınında seslenme, konuşma ve sinyal tesisatı bulunan yüksek kürsüdür. Rejisör yardımcısı kürsüsü, oyunun merkezi organıdır. Rejisör yardımcısı buradan temsilin gidişini kontrol eder ve provalarda belirlendiği gibi kitaba uygun olarak yönetir. Kürsü şu ekipmanlara sahiptir; - Elektrikli saat - Seyirci açısından temsili gösteren video monitörü - Canlandırıcıların ve teknik personelin bulunma yerleri için sinyal ışıklı çağrı düğmeleri - Ses bağlantıları - Mikrofon - Telefon bağlantısı - Aydınlatma - Sinyal Tesisatı - Zil

    Çocuk Tiyatrosu: İlk öğretim öncesinden ergenlik yaşına değin, çocuklar için yapılan tiyatro.Gelişmiş ülkelerde çocuk tiyatroları genellikle dört yaş öbeğinde ele alınır; bunlar beş ile yedi, ile dokuz, dokuz ile onbir ve onbir ile ondört yaş öbekleridir.Çocuk tiyatroları çeşitlidir; 1- Çerçeve sahne içinde çocukların çocuklar için hazırlandıkları gösteriler; 2- Çerçeve sahne içinde çocukların yetişkinler için oynadıkları oyunlar; 3- Yetişkin oyuncuların çocuklar için oynadığı oyunlar; a) Profesyonel oyuncuların büyük tiyatrolarda, çok sayıda seyirci önünde oynadıkları büyük yapımlar; b) Profesyonel oyuncuların küçük bir alan içinde çocukların arasında ve onlarla birlikte oynadıkları oyunlar; 4- Çocukların seyirci ortasında oynadıkları oyunlar; 5- Eğitmenlerin çocuklarla birlikte geliştirdikleri oyunlar; 6- Okulda eğitim amaçlı çocuklarla hazırlanan oyunlar.

    Tasarım: Oyun düzeni çalışması içindeki temel estetik ilkelerden biri.( Öbürleri :görsel yorum, hareket yapımı, hız-tartım-zamanlama ve sözsüz oyunla dramatizasyon'dur). Tasarın, uygulamanın yapısını, biçimini ya da çizimini ortaya çıkaran bir çalışmayı içerir.Tasarım, aynı zamanda, konunun duygusal ölçüsünü ve ussal uygulayım düzenini sağlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü