Eğitim Sitesi

Renk Nedir? Renk Hakkında Kısaca Bilgi

Renk Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Renk:

Işık dalgalarının gözde (veya başka alıcıda) dalgaboyuna bağlı olarak oluşturduğu duyum. Bir yıldızın rengi sıcaklığının bir fonksiyonudur.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Renk:

Işığın nesneler üzerine çarpması ve nesneden gözümüze yansıması sonucu, gözümüzde meydana gelen duyumların her birine renk denir.

 

Sanat Terimi Olarak Renk:

Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum. Üç temel renk vardır : kırmızı, mavi ve sarı. Siyah renk değildir; çünkü üzerinde ışığın yansıyabileceği boya yoktur. Beyaz ise gökkuşağındaki tüm renklerin yutulmasından kaynaklanır.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Renk:

Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Akşam Kızıllığı: Gün batarken ve battıktan sonra ufkun kızıl hali.

    Bulutsu (Nebula): 1- Uzayda bulunan hidrojen ve helyum gibi gazlar ile tozlardan oluşmuş büyük ölçekli bulutlardır. Bir bulutsunun yakınında parlak yıldız var ise yıldızın yaydığı ışık enerjisi sayesinde bulutsu görünür hâle gelir. Böyle bulutsulara aydınlık bulutsu, diğerlerine de karanlık bulutsu denir. Orion (avcı), Macellan, Kedi Gözü, Atbaşı ve Kartal bulutsuları en çok bilinen bulutsulardır. 2- Yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan bulut. Bulutsular, parlayan salma bulutsu, yıldız ışığı saçan yansıtıcı bulutsu ve kendisinden uzak yıldız veya bulutsuların ışığını engelleyen karanlık bulutsu olarak gözlenirler.

    Karadelik: 1. Evrende bulunduğu sanılan en yoğun madde. Karadelikten kaçma hızı ışık hızından daha büyük olduğu için oradan ışık bile kurtulamaz. 2. Genellikle büyük kütleli yıldızların ölümünden kalan maddenin kütleçekimi etkisinde çökmesiyle oluşan, ışığın bile kaçamadığı aşırı yoğun maddenin bulunduğu bölge.

    Milattan Sonra: Miladi tarih başlangıcından bu yana sayılan yıllara göre belirtilen tarih.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü