Eğitim Sitesi

Radyoaktiflik Nedir? Radyoaktiflik Hakkında Kısaca Bilgi

Radyoaktiflik Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Radyoaktiflik:

Bazı atom çekirdeklerinin kendiliğinde ışınlar yayarak başka elementlere dönüşmesi.

 

Kimya Terimi Olarak Radyoaktiflik:

1. Çekirdeği kararsız olan elementlerin kararlı çekirdek oluşturmak için ışın yayınlamaları olayına radyoaktiflik, bu elementlere de radyoaktif elementler denir.

2. Kararsız çekirdeklerin kendiliğinden parçacıklar ve/veya elektromanyetik radyasyon yaymalarına(ışıma) denir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Radyoaktiflik:

Kararsız bazı atom çekirdeklerinin ışınım yaparak bozunması. Bu bozunma sonunda alfa parçacıkları, beta ışınları, gamma ışınları yayılır.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Yalıtkan: 1. Elektrik akımını,ısı ve sesi geçirmeyen maddeler. 2. Elektrik iletkenliği sıfır veya çok zayıf olan (cisim veya madde), izolâtör.

    Hava: Hava, yerkürenin etrafını saran atmosferi meydana getiren, normal şartlarda bileşimi %78 azot, %21 oksijen ve %1'de diğer gazlardan oluşan, canlı cansız varlıklara zarar vermeyen doğal bir kaynaktır. Tüm canlıların hayatının devamı için temel unsur olan hava, solunum yoluyla organizmaya girerek canlılık verir. Bir insan birkaç gün aç susuz yaşayabileceği halde birkaç dakika hava almadan duramaz. Çevreyi oluşturan öğelerden su ve toprak gibi hava da, kirlenebilen bir ortamdır. Havanın gerek insan sağlığına gerekse doğaya zarar verici hale gelmesi kirlilik belirtisidir. Modern yaşantımızın bir sonucu olan hava kirlenmesi, atmosferde toz, gaz, is, duman, koku ve buhar şeklinde olan kirleticilerin insana, diğer canlılara ve eşyaya zarar verecek şekilde yükselmesi ile havanın doğal bileşimindeki gaz konsantrasyonundaki değişmeden meydana gelir.

    Manyetik Madde: Mıknatıs tarafından çekilebilen madde.

    Embriyo: Yumurtanın döllenmesinden sonra, oluşan canlı taslağı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü