Eğitim Sitesi

Partenogenez Nedir? Partenogenez Hakkında Kısaca Bilgi

Partenogenez Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Partenogenez:

1. Yumurtanın döllenme olmaksızın gelişerek yeni canlı meydana getirmesi. Bu tip çoğalma bal arısı, eşek arısı ve bazı Arthropoda'lar arasında yaygındır.

2. Yumurta hücrelerinin, sperm hücreleri ile döllenmeden mitoz geçirmeye başlayarak, bir canlıyı oluşturması şeklindeki üreme tipi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Partenogenez:

Yumurtanın döllenme olmaksızın gelişerek yeni canlı meydana getirmesi.

 

Genetik Terimi Olarak Partenogenez:

Yumurtanın döllenme olmaksızın gelişerek yeni canlı meydana getirmesi.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Hücre İskeleti: Ökaryotik hücrelerin değişik şekillere adapte olabilmeleri, hareketlerini yönlendirip koordine etmeleri sitoplazmanın her tarafına yayılmış olan protein yapıda filamentlerin oluşturduğu kompleks ağ sayesinde gerçekleşir. Bu ağ hücre iskeleti (Cytoskeleton) olarak adlandırılır. Hücre iskeleti oldukça dinamik bir yapı olup, devamlı olarak hücrenin şeklinin değişmesini, bölünmesini ve çevreye cevap vermesini organize eder. Hücre iskeleti bakterilerde bulunmaz. Hücre iskeletini hücre içindeki bulunuş yerleri ve şekilleri farklı olan 3 tip filament meydana getirir . 1. Mikrotübüller. 2. Intermediate filamentler 3. Mikrofilamentler (aktin filamentler) Bu filamentlerin hepsi farklı protein alt birimlerden meydana gelmiştir. Mikrotübüller; tubulin, intermediate filamentler; vimentin veya lamin ve aktin filamentler; aktin gibi proteinler tarafından meydana getirilirler.

    Divergent: Birbirlerinden ayrılmış ve uzaklaşmış şekilde.

    Solucanlar: Solucanların vücutları genelde yuvarlak veya yassı şekillidir. Tenya, bağırsak solucanı, kıl kurdu gibi türleri omurgalı hayvanların sindirim sisteminde parazit yaşar. Eşeyli olarak üremelerine rağmen bazı türleri eşeysiz olarak rejenerasyonla çoğalabilir. Çift eşeyli olanlarında hem yumurta hem sperm üretilir. Ancak solucanlarda genellikle kendi kendini dölleme görülmez.

    Efektör: Bir organizmanın uyarıya karşı reaksiyon gösteren vücut kısmı, örneğin kas.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü