Eğitim Sitesi

Palmet Nedir? Palmet Hakkında Kısaca Bilgi

Palmet Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Palmet:

1. İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma(el) sözcüğünden alır.

2. Bir orta eksenin her iki yanında simetrik olarak düzenlenmiş yelpaze gibi birbirinden ayrı duran yapraklardan oluşan bitkisel bezeme öğesi.

3. Bir sapın iki tarafında simetrik olarak sıralanmış uzunca yapraklardan oluşan üsluplaştırılmış bitkisel bezeme ögesi.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Palmet:

Bir sapın iki tarafında uzanan yapraklardan oluşan süsleme. Palmiye dalı, yelpaze şeklinde kabartma desen.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Palmet:

İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma = el sözcüğünden alır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Manga: 1- Tek bir kumandanın kolaylıkla sevk ve idare edebileceği kadar erden kurulu küçük askerî birlik. (Yaklaşık olarak on erden kurulabilecek olan mangada birkaç makineli tüfek veya tabanca ile avcı erleri bulunur.). 2-Savaş gemilerinde erlerin yattığı koğuş.

    Muharrir: Yazan. Tahrir eden. Kâtib. Kitab te'lif eden. Gazetede yazı yazan.

    Sütun Başlığı: Sütunların üzerine konan üst düzeyi sütun çapından daha geniş olan yapının yükünün sütuna aktarmak için sütunların başına yerleştirilen üstü geniş altı dar olan süslü taş parçası.

    Ağaç Direkli Cami: Örtü bölümünü taşıyan ağaç direklere sahip cami tipidir. Çok sayıda ağaç direkle taşınan ahşap çatılı bu yapılar, genellikle XIII. yüzyıl Anadolu Selçuklu mimarlığında ve sonrasında yaygın bir tiptir. Diğer ağaç süsleme bölümleri de önemlidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü