Eğitim Sitesi

Özel Gösteri Nedir? Özel Gösteri Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Gösteri Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Özel Gösteri:

Kapalı gösteri. Bir oyunun özel olarak çağrılmış konuklar önünde oynaması.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Maskelemek: 1- Bir oyuncunun başka bir oyuncunun önüne kayarak seyircinin onu görmesini engellemek. 2- Yapılmayan bir işi yapılıyormuş gibi göstermek için oyuncunun gövdesiyle, yaptığı işi seyircinin görüşüne kapaması örnek: Eğer masa lambasının üstünde lambayı yakacak bir düğme yoksa ve o lambanın yanması anında ışıklar parlatılacaksa, oyuncu lambayı seyircinin görüşüne gövdesiyle kapatıp lamba düğmesine basıyormuş gibi yapar. Bu anlamlardan ilki olumsuz ikincisi olumludur.

    Diyazinos: Anadolu ve Yunan mitologyasında, doğanın yenileyicisi ve yaşamın simgesi olan şarap ve coşku Tanrısı. Zeus ile Samele'nin oğlu. Diyonizos'un simgesi bir üflemeli çalgı olan Anlos'tur .

    Geleneksel Türk Tiyatrosu: Türk toplumuna özgü gösterim türlerini kapsayan halk tiyatrosu ve köy tiyatrosu geleneklerini içeren tiyatro.Bunun kapsamına gölge ve kukla oyunu,orta oyunu,meddahlık,dramatik danslar ve konulu savaş oyunları girer.

    Dram: Yunanca da "bir şey yapmak, oynamak" anlamına gelir. Yazın tarihçilerine göre, lirik ve epik yanında, üçüncü bir yazın alanıdır. 1- Sahnede oynanmak üzere, konuşmalar ve hareketlerle gelişen, karşıt oluşların çatışmasıyla gelişen ve sonuçlanan oyun. 2- Halk dilinde ciddi oyun. KLASİK DRAM'IN ÖNEMLİ YAZARLARI: Fransız Derot (1713 -1784) İngiliz Shakespeare (1564-1616)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü