Eğitim Sitesi

Özel Ad Nedir? Özel Ad Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Ad Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Özel Ad:

1. Tek bir kişiyi, belli bir varlığı veya topluluğu gösteren ad. Kişi, yer, kuruluş, din vb. adları özel adlardır: Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Ankara vb.

2. Yeryüzünde bir tek varlığı, kavramı karşılayan adlara özel ad denir. Samsun, Balıkesir adları evrende tek olan varlıkları anlatıyor. Böyle adlara özel ad denir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Grafik: Bir olayın, niceliğin çeşitli durumlarını göstermeye veya birkaç şey arasında karşılaştırma yapmaya yarayan çizgilerden oluşmuş şekil.

    Sıralı Cümle: Basit ya da birleşik yapılı birden fazla cümlenin birbirine virgül, veya noktalı virgülle bağlanması sonucu oluşturulan cümlelerdir. Sıralı cümlelerde en az iki yüklem bulunur. Zaten basit ve birleşik cümlelerden farkı da birden fazla yüklemi olmasıdır. Örnek : Sakla samanı, gelir zamanı.

    Bağımsız Sıralı Birleşik Cümle: Birden fazla bağımsız cümleden oluşan, yalnız başlarına kullanıldıklarında da birer anlam taşıyan; özne, tümleç ve yüklemleri ortak olmayan; ancak, dersimiz.com anlamca birbirlerini bütünleyen ve virgül, noktalı virgül veya bağlaçlarla birbirine bağlanan cümleler: Aydınlığı, vuzuhu herkes gibi severim; hayatı yapan şüphesiz ki onlardır. (A.H.Tanpınar, YG, s.133) vb.

    Karşıt Anlamlı Sözcükler: Nesne, durum, görev, iş, hareket bakımından birbirine karşıt (zıt) kavramları karşılayan sözcüklere denir. - Küçük çocuk, büyük adamında yanında geziyor.(küçük-büyük) - Uzun kalem kullandıkça kısaldı. (uzun-kısa) - Güzel kızla evlenmek varken, gitti çirkin kızla evlendi. (güzel-çirkin)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü