Eğitim Sitesi

Otobüs Nedir? Otobüs Hakkında Kısaca Bilgi

Otobüs Terimi Hakkında Bilgiler

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Otobüs:

Yapısı itibariyle sürücüsünden başka en az 15 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıtlara otobüs denir. Troleybüsler de bu sınıfa dâhildir. Otobüs kullanan şoföler src1 veya src2 belgesi ile psikoteknik değerlendirme merkezinden psikoteknik raporu almaları zorunludur. Büyük otobüsler de yaş şartı 26 dır.

 

    Benzer Trafik ve İlk Yardım Terimleri

    Koma: Bazı hastalıklar sırasında görülen anlama, duyma ve hareketin büsbütün veya az çok kaybolmasıyla beliren derin dalgınlık durumu.

    Plaka Tahdidi: Vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere toplu taşımacılığın geliştirilmesi ve disiplin altına alınması, korsan taşımacılığın önlenmesi, fiilen çalışmakta olan şoför esnafın haklarının korunması amacıyla taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına verilecek olan plakaların sayısındaki sınırlama.

    Bağlantı Yolu: Bir kavşak yakınında bulunan ve karayolu taşıt yollarının birbirine bağlanmasını sağlayan, kavşak alanı dışında kalan ve tek yönlü trafiğe ayrılmış olan karayolu kısmına bağlantı yolu denir.

    Özel Amaçlı Taşıt: Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, cankurtaran, cenaze, naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, araştırma araçları ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır. M-N-0 sınıfı motorlu araçtır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Trafik ve İlk Yardım Terimleri Sözlüğü