Eğitim Sitesi

Ortodoks Nedir? Ortodoks Hakkında Kısaca Bilgi

Ortodoks Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ortodoks:

1. Daha çok Doğu Avrupa'da yaygın olan ekseriyetle Rum ve Slav topluluklarının bağlı olduğu Hıristiyan mezhebi. Hıristiyanlıktaki üç büyük mezhepten birinin adı. (Bu mezhebin başı olan patrik, Fener Patrikhanesi'nde oturur. Diğer iki mezhep: Katoliklik ve Protestanlık)

2. Ortodoksluk Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri. Ortodoks (Yunanca "orthos" doğru ve "doksa" inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş "doğru inanç" anlamını ifade eder. "Doğu kilisesinin güttüğü mezhep, bu mezhebe uyan kişi" demektir. Ortodoksluk dışındaki diğer iki mezhep, Katoliklik ve Protestanlık'tır. Ortodoksluk 1054 yılında Roma'dan ayrılmıştır. Herhangi bir alanda geleneklere sıkı sıkıya bağlı olan, vahye ve meşru kilisenin kararlarına uygun doktrin ve düşüncelerin tümüne de Ortodoksluk adı verilir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ortodoks:

Hristiyanlık'ın kollarından biri.Patrik denen dini liderin etrafında birleşen mezhep.
"Bizans halkının çoğu Ortodoks idi. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethedince Ortodoksluğun merkez kilisesinin yani Patrikhanenin varlığına izin vermiş, böylece Ortodoksları koruma altına almıştır."

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Ortodoks:

Hıristiyan dininin Ortodoks mezhebinden olan kimse.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Maliye Nezareti: Başdefterdarlıkta, diğer defterdarlıkların birleştirilerek 1838'de oluşturulan bu günkü Maliye Bakanlığı'nın eski adıdır. Bu kurumun başına getirilen görevliler de Maliye nazırı adını almıştır.

    Başıbozuk: Düzenli ordunun dışında, savaşa katılmak için gönüllü yazılan siviller.

    Hünkâr: Osmanlı hükümdarlarının unvanlarından biri. (Aslı, Uygur lehçesindeki Unkar dır. Kutlu, yüce, başarılı demektir.)

    Turancılık: Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, Osmanlılık ve İslamcılık akımları karşısında, Avrupa'daki ulusçu akımların da etkisiyle, yeryüzündeki bütün Türkleri tek bir yurt ve tek bir bayrak altında birleştirmeyi amaçlayan ırkçı akım.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü