Eğitim Sitesi

Oda Nedir? Oda Hakkında Kısaca Bilgi

Oda Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Oda:

Osmanlı Dönemi'nde yeniçeri kışlası.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Oda:

Her yönden kesin engellerle sınırlanmış, orta büyüklükteki mekan. Bir binanın, özellikle bir evin oturma, yatma, çalışma gibi eylemleri için yapılan mekanlarından her biri.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Oda:

Serbest meslek sahiplerinin (esnaf ve sanatkârların) bir araya gelerek kurdukları mesleki dayanışma kuruluşlarıdır. Sanayi Odası, Şoförler Odası, Ticaret Odası gibi.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Oda:

Serbest meslek adamlarını içinde toplayan resmî birlik.

 

İnşaat Terimi Olarak Oda:

1. Bir binanın, özellikle bir evin oturmak, çalışmak, yatmak gibi eylemlere yarayan gözlerinden her biri: oturma odası, yatak odası, yemek odası, sandık odası.

2. Meslek adamlarının içinde toplayan resmi birlik. Örneğin, Mimarlar Odası.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Angarya: Bir kimseye ya da bir topluluğa hiçbir ücret ödemeksizin ve zorla, baskı ile yaptırılan iş.

    Fütüvvet: Alçakgönüllülük, yiğitlik, eliaçıklık,başkalarını sevmek, dünya malına önem vermemek, hoşgörü vb. gibi ahlaki temellere dayanan, Anadolu'da XIII. yüzyıldan sonra ortaya çıkan, kısa bir süre içinde birçok İslam ülkesinde de benimsenip yayılan, zanaatçı ve esnaf birliklerine verilen ad.

    Brahmanizm: Eski bir Hint inanışıdır. Bu inanışa göre,insanlar yüce yaratıcı olan Brahman'ın vücudunun değişik yerlerinden yaratıldıklarından, birbirlerine eşit değildir ve belirlenen sınıf ve zümreler içinde kalmak zorundadır. Bu sınıflaşmaya kast sistemi denilir ve soydan gelen zorunlu bir durumdur. Bu sınıflar dört çeşittir: 1. Brahmanlar : Rahipler sınıfı 2. Kşatriyalar : Soylular ve askerler sınıfı 3. Vaysyalar : Çiftçiler ve tüccarlar sınıfı 4. Sudralar : Hizmetkarlar ve işçi sınıfı Bu dört sınıfın dışında kalan insanlara Parya denir ve aşağılanmış topluluklardır.

    Mihrican Günü: 1- Sonbahar. 2- İranlılarda bir bayram.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü