Eğitim Sitesi

Ocaklık Arazi Nedir? Ocaklık Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Ocaklık Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ocaklık Arazi:

Osmanlı Devleti'nde kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılan sınır boylarındaki araziye denirdi.

 

Tarih Terimi Olarak Ocaklık Arazi:

1. Geliri kale muhafızları ve tersane masrafları için ayrılmış topraklardır.

2. Tersane ve diğer ordu hizmetleri için geliri bırakılan arazilerdir. Gerek ocaklık ve gerek yurtluk arazilerin verilmesinde herhangi bir hizmet aranmazdı. Hudut kalelerinin korunması için tahsis edilirdi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Ürün: 1. Doğadan elde edilen, üretilen yararlı şey, mahsul. 2. Eser. 3. Türlü endüstri alanlarında ham maddelerin işlenmesiyle elde edilen şey.

    Geoit: Dünyamızın tam yuvarlak olmayan kutuplardan basık, ekvatordan şişkince olan şekline Geoit denir.

    Yurttaşlık (Vatandaşlık): Yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vaadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş ya da yurttaş denir. Vatandaşın politik katılım hakkı vardır. Her anayasal ülkenin vatandaşlık gereklilikleri anayasalarında yazmaktadır. Günümüzde bu gerekliliklerin başında milliyet, doğum yeri ve kültür gelir.

    Tanzimat: Sultan Abdülmecit zamanında 1839'da "Gülhane Hattı Hümayunu" adıyla da anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirmenin yapıldığı dönem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü