Eğitim Sitesi

Monografik Seri (Monographic Series) Nedir? Monografik Seri (Monographic Series) Hakkında Kısaca Bilgi

Monografik Seri (Monographic Series) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Monografik Seri (Monographic Series):

Düzenli veya düzensiz aralıklarla çıkarılan ve genel bir başlığı olan bir serinin parçaları olarak yayınlanan monografiler.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    JPEG (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu): Sayısal formattaki sabit görüntüleri 100:1 veya daha yüksek oranda sıkıştırma standardıdır. Veri sıkıştırılması görüntünün küçük piksel bloklarına bölünmesiyle ve istenilen oran yakalanana kadar bu işlemin tekrarlanmasıyla gerçekleşmektedir.

    Ödünç Verme (Charge): Bir kütüphanenin kullanıma sunulan koleksiyonundan herhangi bir eseri kullanıcıya ödünç verme işlemidir. Bir kütüphane materyali ödünç alınarak dışarı çıkarılmışsa elektronik katalog bu malzemenin dışarıda olduğunu ve yeni okuyucular için erişilebilir olmadığını gösterir. Bu durumda kullanıcılar söz konusu materyal için sıraya girebilirler.

    Üç ayda bir çıkan: Yılda dört defa yayınlanan. Ayrıca ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış dönemlerinde çıkan yayınları da ifade eder. Birçok akademik dergi üç aylık olarak yayınlanır.

    Sınıflandırma (Classification): Materyallerin konulara göre belirli gruplara ayrılması ve düzenlenmesi. MEF Üniversitesi Kütüphanesinde kullanılan sınıflandırma sistemi Kongre Kütüphanesi (Library of Congress - LC) sistemidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü