Eğitim Sitesi

Modulation Nedir? Modulation Hakkında Kısaca Bilgi

Modulation Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Modulation:

Bir tonaliteden, müzik makamından diğerine geçiş. Modülasyon.

 

Uydu Terimi Olarak Modulation:

Bir bilgi sinyalinin gönderme amacıyla bir taşıyıcı üzerine yüklenmesi işlemi.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Intermezzo (İt.): 1- Başlangıçtaki anlamına göre, bir oyunun perdeleri arasında dekor değişmesine ve oyuncuların hazırlanmasına fırsat vermek için sunulan müzikli kısa oyun. Intermezzolar sonraları opera perdeleri arasında da oynanmıştır. 2- 16. yüzyılda acıklı bir yapıtın perdeleri arasına yerleştirilen güldürü niteliğindeki müziksel eğlence bölümleri. Opera buffa'yı doğurmuştur. 3- 19. yüzyılda operanın akışı içine yerleştirilen kısa senfonik parçalar (interlude). 3- Senfoni, konçerto ya da sonat gibi biçimlerde kısa bir bölüm. 4- Kısa ve bağımsız piyano parçası.

    Pupitre (Fr.): Nota sehpası.

    Flüt: Nefesli müzik aleti. Tahta veya madenden olanları ve uzun, kısa birçok şekilleri vardır. Bir borudan ve üzerindeki ses düğmelerinden oluşur. Borunun ucundaki delikten üflenen nefesle çalınır. Flütün tarihi çok eskilere dayanır. Eskiden ordu müziğinde ve gençlik örgütlerinde kullanılırdı. Bugün orkestrada uzun madeni flüt ve tahtadan, bir oktav daha yüksek sesli flüt yani pikolo flüt (piccolo flauto) kullanılmaktadır.

    Coda (İt.): Füg, sonat ya da senfoni gibi bir yapıtı bitiren bölüm. Kuyruk anlamındadır. Bir bestenin sonuna konan bitiş bölümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü