Eğitim Sitesi

Milli Egemenlik Nedir? Milli Egemenlik Hakkında Kısaca Bilgi

Milli Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Milli Egemenlik:

Egemenliğin, yani devleti yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümrelere değil, doğrudan doğruya millete ait olmasına denir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Milli Egemenlik:

Egemenliğin, yani devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümreye değil, doğrudan doğruya millete ait olmasıdır. Kısacası halkın kendisini yönetmesidir.

Örnek: Bir ülkenin başında halkın seçtiği insanlardan oluşan bir meclis (TBMM), bir kişi varsa (Cumhurbaşkanı) ve bu meclis ile başkan sürekli halk tarafından seçilerek belirleniyorsa, bu durumda egemenlik yani güç halkın elindedir. Halkın elinde olan bu güce milli egemenlik adı verilir. Milli egemenliğin olduğu ülkelerde demokrasi ve cumhuriyet yönetimi vardır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Ortodoks: Hristiyanlık'ın kollarından biri.Patrik denen dini liderin etrafında birleşen mezhep. "Bizans halkının çoğu Ortodoks idi. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethedince Ortodoksluğun merkez kilisesinin yani Patrikhanenin varlığına izin vermiş, böylece Ortodoksları koruma altına almıştır."

    Akıncı: Osmanlı Devleti askeri teşkilatında sınır bölgelerinde düşman ülkelerine ani baskınlar düzenleyip yıpratma harekâtında bulunan hafif süvari (atlı) gruplarına verilen ad.

    Ruhban sınıfı: Ruhban sınıfı, başta Hıristiyanlık olmak üzere belirli bir din bünyesinde din adamlığını meslek olarak icra eden tüm kişiler.

    Gaza: İslam dinini korumak veya yaymak amacıyla Müslüman olmayanlara karşı yapılan kutsal savaş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü