Eğitim Sitesi

Millet Nedir? Millet Hakkında Kısaca Bilgi

Millet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Millet:

Genel olarak millet, aynı topraklar üzerinde yaşayan kültür, tarih, gelenek ve dil bakımından aralarında ortaklık bulunan insan topluluklarını ifade eder. Atatürk ise milleti şöyle tanımlamaktadır: "Zengin anılar mirasına sahip olan, beraber yaşamak hususunda ortak istek ve anlaşmada samimi olan ve sahip olunan mirasın korunmasına devam hususunda da iradeleri ortak olan insanların birleşmesinden oluşan topluma millet adı verilir . " Millet sadece ırkî bir zümre de değildir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Millet:

1- Belli bir toprak üzerinde yaşayan, ortak tarih ve ülküleri benimseyen insanların oluşturduğu topluma millet denir.

2- Aynı coğrafi bölgede yaşayan; aynı ekonomiyi, dili ve kültürü paylaşan; tarihsel geçmişe dayanan ve ortak amaçları bulunan en geniş insan topluluğudur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Millet:

Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu, ulus.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Millet:

Din, dil, tarih, kültür, ülkü birliği olan insan topluluğu.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Millet:

Siyasi bir birlik şeklinde yaşayan, ortak, mazi ve kültüre sahip, devlet şeklinde teşkilatlanmış fert ve zümrelerin toplamı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kasr-ı Adl: Padişahların, Divan toplantılarını izledikleri tak (pencere).

    Acemi Ocağı: 1. Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu askerlerinin ilk eğitildikleri kurumdur. I. Murat Devri'nde Gelibolu'da kuruldu. Önceleri savaş tutsaklarından seçilenler ocağa alınırken, XV. yüzyılda I. Mehmet (Çelebi) zamanında özellikle Rumeli'den devşirilen Hristiyan çocukları alınmaya başlandı. Bundan sonra kurum Acemi Oğlanlar Ocağı adını aldı. Esas olarak, Osmanlı ordusu Kapıkulu birliklerinin asker gereksinmesini karşılayan temel eğitim kurumudur. Askerlik, matematik, okuma-yazma ve dinsel konularda eğitim görürlerdi. İyi huylu, akıllı ve yakışıklı olanlar devlet memuru olarak yetiştirilmek üzere saray içinde öğrenim yapan Enderun Mektebi'ne alınırlardı. 2. Tutsaklardan ya da devşirme yoluyla Hıristiyanlardan toplanan gençlerin yeniçeri olarak yetiştirilmeleri için eğitim gördükleri ocak. 3. Osmanlılarda kapıkulu eri yetiştirmek için kurulan bir tür okul.

    Han: 1. Osmanlı padişahları için kullanılan ve 'kral', 'imparator' anlamına gelen bir unvan. (Tek başına kullanıldığı zaman Kırım Han'ı anlaşılır). 2. Genellikle uzun yollarda yol üzerinde, kentlerde, kasabalarda yolcuların hayvanlarıyla birlikte konaklamalarına yarayan yapı.

    Salyanesiz (Yıllıksız) Eyaletler: Tımar sisteminin uygulandığı eyaletlerdir. Anadolu, Karaman, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Halep, Şam, Trablusşam, Musul, Rumeli, Bosna, Budin, Maraş (Zilkadriye)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü