Eğitim Sitesi

Metafizik Nedir? Metafizik Hakkında Kısaca Bilgi

Metafizik Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Metafizik:

1- Doğaüstü konuları ele alan bunları akıl yoluyla açıklamaya çalışan evren ve insanla ilgili çürütülmesi ve ispatlanması mümkün olmayan yorumlar getiren felsefe alanı metafiziktir. Metafizik kavramı Aristo'nun yazılarını düzenleyen öğrencilerince kullanılmış, Aristo'nun fizikle ilgili yazılarından sonra yazılanların Metetafizika (fizikten sonra gelen) olarak adlandırılmasıyla doğmuştur. Metafiziğin konusu Aristo tarafından varlığın ilk nedenlerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Metafizik tarihsel gelişim sürecinde varlığa, bilgiye, insana; Tanrı ve ruh gibi doğaüstü kavramlarla yaklaşmış duyu organlarının kavradığı nesnel gerçekliği dışlamıştır.

2- Varlığın son temelleri, özü ve anlamı üzerine öğretiler. Bilimin ele alamadığı konuları inceleyen bilgi dalı

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Metafizik:

Tanrı, ruh, ölümsüzlük vb. soyut(deney ve gözlem dışı)konuları ele alan felsefe disiplinidir. Ayrıca metafizik kelimesi duyularla algılanamayan, deney ve gözlem dışı anlamında da kullanılır. Örn:Ruh metafizik bir kavramdır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Metafizik:

Fizik ötesi.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Tür: Cinsin altında sıralanan şeylerdir. Gerçeklikleri farklı olan şeylere "bunlar nedir?", diye sorulduğunda alınan yanıt türü gösterir. Cinsle karşılaştırıldığında içlemi çok olan şeyler türdür.

    Yanlışlanabilirlik: Bilimde, önermelerin yanlışlanabilme niteliği, Popper'in bilimle, sözde bilimi ayırmada kullanılmasını önerdiği ölçüt.

    Tek (Üniter) Devlet: Devletin egemenlik hakkını kullandığı tüm sınırlar içinde aynı yasalar geçerlidir. Tek bir siyasi otorite mevcuttur.

    Jakoben: Tepeden inmeci.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü