Eğitim Sitesi

Merkez Hattı Nedir? Merkez Hattı Hakkında Kısaca Bilgi

Merkez Hattı Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Merkez Hattı:

Geminin baş-kıç yönünde merkezinden geçen düşey düzlem. Su hatları planında üstten görünüş) geminin başından kıçına uzanan çizgi.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Hamel Noktası: 21 Mart'ta güneşin güney yarım küresinden kuzey yarım küresine geçtiği gök ekvatoru üzerindeki nokta. Hamel Noktasına İlkbahar Noktası da denilir. 

    Posta: 1- Üzerine kaplama tahtalarının (veya saçların) tespit edildiği ağaç veya maden eğriler (kaburga). 2- Geminin kaplamalarının bağlantısını yapmak üzere baş ve kıç bodoslama arasına ve omurga üzerine konan ağaç ve demir aksama denir.

    Uskuna (Schooner): 1- Pruva direği kabasorta armalı, grandi direği sübye armalı iki direkli yelkenli tekne.(Pruva-pupa hattında giderek artan direk yüksekliği)  2- Genel olarak bu tekne ana direği öndekinden daha uzun olan iki direkli bir teknedir ancak üç,dört ve beş direklileri de inşa edilmiştir.Sadece bir tane üretilmiş olan,Thomas W.Liwson adındaki bu tip teknenin ise tam yedi direği vardır.

    Acenta: Deniz işletmelerinin, gemilerini çalıştırırken limanlardaki bürokrasi işlerinde, gemi ve personelinin ihtiyaçlarını teminde aracı olarak kullandığı anlaşmalı veya temsilci kuruluşlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü