Eğitim Sitesi

MARC (Elektronik Ortamda Yapılan Kataloglama) Nedir? MARC (Elektronik Ortamda Yapılan Kataloglama) Hakkında Kısaca Bilgi

MARC (Elektronik Ortamda Yapılan Kataloglama) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak MARC (Elektronik Ortamda Yapılan Kataloglama):

Kongre Kütüphanesi tarafından geliştirilen bilgisayar ortamına aktarılmış verilerin uluslararası standartlaştırılmış formatı. MARC formatı bibliyografik veri alışverişini basitleştirir.

Hemen hemen bütün otomasyona dayalı kataloglama sistemlerinin temelidir. Bibliyografik tanımlar için bu standart format 1960’larda Amerikan Kongre Kütüphanesi tarafından geliştirildi.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Haftalık: Haftada bir yayınlanan. Ayrıca haftada bir yayınlanan süreli yayın olarak da adlandırılır. Birçok haber magazini ve bazı gazeteler haftalık yayımlanmaktadır.

    ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası): Bir kitabın yayınlanmadan önce belirli bir basımına verilen 10 haneli özel kod. 1 Ocak 2007’den beri Uluslararası Standart Kitap Numaraları 13 haneden oluşmaktadır.

    Aylık: Genellikle yaz aylarında ayda bir, bazen de iki ayda bir yayınlanma olasılığı olmasına rağmen her ay (yılda on iki kez) basılan. Birçok magazin ve bazı dergiler aylık olarak yayınlanmaktadır (örnek: Monthly Labor Review).

    Sayısal Nesne Tanımlayıcısı: DOI’ler web’de görüntülenen yayınlara sabit URL yaratmak için kullanılmaktadır. İnterneti tararken karşımıza çıkabilecek ölü linklerin sayısını azaltmakta yardımcı olurlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü