Eğitim Sitesi

Mahya Nedir? Mahya Hakkında Kısaca Bilgi

Mahya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mahya:

Ramazan ayında, kandiller-de, dinsel bayramlarda ca-milerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil-lerle ya da elektrik ampulle-riyle oluşturulan ve geceleri ışık verilen yazı ya da resimdir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mahya:

Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mahya:

Çatının en üst sınırı ve aynı zamanda iki saçaktan yükselen çatı yüzeylerinin yatay bir doğru boyunca kesiştiği ara kesittir. Birbirine paralel olmayan saçaklardan yükselen çatı yüzeylerinin kesişmesi ile yükselen mahyalar ortaya çıkar.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mahya:

Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.

 

İnşaat Terimi Olarak Mahya:

Çatıda iki eğik yüzeyin, dışta 180 dereceden büyük bir açı yaparak birleştiği çizgi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Yenidünya: Amerike anakarası.

    Barış: Savaştan sonra tarafların uzlaşması, sulh.

    Teokrasi: 1. Bir devletin, yapılanması, yönetimi özellikle hukuk kurallarının din esaslarına dayandırılması. 2. Egemenlik kaynağını dini kurallardan alan yönetim biçimi. 3. Devlet ve toplum düzeninin işleyişinde etkili olan kuralların dine göre belirlendiği bir yönetim biçimidir.

    Aşiret (Kabile-Uruk-Boy): 1- Aynı soydan gelen, göçebe ya da yarı göçebe yaşam sürdüren insan topluluğudur. Tarihsel olarak Cilalı Taş Devri'nde yaşayan, avcılık ve toplayıcılığın yanı sıra tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla yaşamını sürdürebilen, kulübeler yapmasını bilen, ok-yay ve tekerleği kullanabilen, topraktan kapkacak üreten, doğal önderlikle (yaşlılar kurulu) köylerde yaşayan sınıfsız (komünal-ortakçı) toplumdur. 2- Bir ataya bağlı insanlardan meydana gelen büyük bir aile, göçebe topluluğu anlamına da gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü