Eğitim Sitesi

Mahfil Nedir? Mahfil Hakkında Kısaca Bilgi

Mahfil Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Mahfil:

1. Camilerin içerisinde müezzin ya da padişahlara ayrılmış ve yüksekçe olarak inşa edilmiş, parmaklıklarla çevrili bölüm.

2. Bir mekânda belirli kişi ya da topluluklar için ayrılmış bölümler. Örneğin: Hünkâr Mahfili, Müezzim Mahfili, Kadınlar Mahfili gibi.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mahfil:

Camilerde müezzinlik yapan kimselerin bulunduğu parmaklıklarla ayrılmış yüksekçe yer.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Mahfil:

Bir mekânda belirli kişi ya da topluluklar için ayrılmış bölümler. Hünkâr Mahfili, Müezzin Mahfili, Kadınlar Mahfili gibi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mahfil:

Toplantı yeri. Camilerde parmaklıkla ayrılmış yüksek yer.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Mecmua: 1- Toplanıp biriktirilmiş, tertip ve tanzim edilmiş şeylerin hepsi. 2- Seçilmiş yazılardan meydana getirilen kitap. Risâle. 3- Kolleksiyon.

    Spatula: İspaula. Bir yüzeye boya, macun, alçı sürmek ve bunları ezerek yaymak amacıyla kullanılan enli ve çelik ağızlı ve tahta saplı alet.

    Türbe (Kümbet): Her iki terimde Türk-İslam mezar yapılarına verilen adlardır. Türbe ve kümbetler genellikle silindirik, çokgen veya kare planlı olarak inşaa edilmiş kubbe veya külahla örtülmüş yapılardır. Kümbet ve türbe terimleri aslında aynı yapı türü için kullanılmakla birlikte ayırıcı özellikleri kümbetlerin piramidal veya çokgen külahla, türbelerin ise kubbe ile örtülmeleridir. Kümbet terimi daha çok Osmanlı öncesine ait mezar yapıları için kullanılmaktadır. İlk kümbet yapısı 1006-1007 yıllarında Kuzey İran'da inşaa edilen Kümbet-i kâbustur. Bu tür anıtsal mezarlar için Batı kültüründe kullanılan terim "mausoleun" dur.

    Fosil: Yer altında kaldığı uzun süre içerisinde zamanla taşlaşmış hayvan ve bitki kalıntıları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü