Eğitim Sitesi

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Nedir? Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Hakkında Kısaca Bilgi

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu):

Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs
1920'de Geyve Boğazı'nı tutan yurtsever güçlere karşı saldırıya geçmişlerdir. Başarısız olan bu saldırıdan sonra dağılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ümmet: Bir peygambere inanıp onun yolunu seçen kimselerin tümü.(Muhammed Ümmeti Gibi).

    Darüşşifa: Şifa bulunan yer, sağlık yurdu, hastane.

    Karlofça Antlaşması: Avusturya, Lehistan, Venedik ve Osmanlı Devleti arasında imzalandı. 1. Temeşvar ve Banat Yaylası dışında kalan bütün Macaristan ve Erdel Avusturya'ya verildi. 2. Hırvatistan'ın bir bölümü Avusturya'ya verildi; Sava ırmağı sınır oldu. 3. Podolya ve Ukrayna Lehistan'a verildi. 4. Dalmaçya kıyıları ve Mora, Venedik'e verildi. Korint Osmanlılarda kaldı. 5. Antlaşmanın süresi 25 yıl olacak ve Avusturya'nın garantisinde bulunacaktı.

    Demokrat Parti: Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü gibi kişilerce 1946 yılında kuruldu. 1950 yılında iktidara geldi. 1954 ve 1957 seçimlerini kazandı. Uygulamış olduğu politikalar sonucunda ülkeyi Demokrat Parti yandaşları ve CHP yandaşları olarak ikiye böldü. Halkın desteğini alan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 27 Mayıs 1960 tarihinde iktidardan uzaklaştırıldı. Yüksek Adalet Divanı'nda yapılan yargılama sonucunda parti genel başkanı ve Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü