Eğitim Sitesi

Demokrat Parti Nedir? Demokrat Parti Hakkında Kısaca Bilgi

Demokrat Parti Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Demokrat Parti:

Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü gibi kişilerce 1946 yılında kuruldu. 1950 yılında iktidara geldi. 1954 ve 1957 seçimlerini kazandı. Uygulamış olduğu politikalar sonucunda ülkeyi Demokrat Parti yandaşları ve CHP yandaşları olarak ikiye böldü. Halkın desteğini alan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 27 Mayıs 1960 tarihinde iktidardan uzaklaştırıldı. Yüksek Adalet Divanı'nda yapılan yargılama sonucunda parti genel başkanı ve Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Demokrat Parti:

Dörtlü takrir sonrasında CHP'den istifa eden Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü tarafından kurulan parti.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Derbentçiler: Ana yollar üzerindeki geçitlerin denetimini yapan ve güvenliğini sağlayan görevlilerdir. Derbentçiler, yaşadıkları bölgelerin her türlü asayişinden sorumluluğuna karşı Osmanlı'nın diğer birimlerinde yaşayan halkın devlete ödediği bir takım vergilerden de bu görevlerine karşılık olarak muaf tutulmuşlardır. Derbent Teşkilatı içinde yaşayan derbentçiler, özel seçilmiş, güvenilir, devletle gönül bağı kurmuş kimselerdi. Derbentçiler, yol güzergâhlarındaki kervansarayları ve civar yolları eşkıya guruplarının saldırı ve yağmalamalarından koruyarak, bölgenin emniyetini sağlıyorlardı. İhtiyaç duyulduğunda yolculara rehber olarak hizmet veriyorlardı.

    Pontus Cemiyeti: Karadeniz Bölgesi'nde, eskiden Pontus adı verilen yörede yaşayan Ortodoks Rumların ayrı bir devlet kurmak amacıyla oluşturdukları örgüt.

    Monarşi: Siyasal gücün bir tek kişinin elinde olduğu ve yönetimin genellikle kalıt yoluyla aile bireylerine geçtiği devlet biçimidir. Devletin bir aile veya soy içerisinden seçilen tek kişi tarafından yönetilmesidir.

    Hatun: İslamiyet öncesi Türk devlet yönetiminde Kağan'ın yanında yer alan eşi, "Hatun" olarak adlandırılır ve Hakan sefere çıktığında ülke "Hatun" tarafından yönetilir, elçiler "Hatun" tarafından kabul edilir. Bu anlayış, Türk kültüründe kadına verilen değeri göstermesi bakımından da önemli bir anlayıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü