Eğitim Sitesi

Kurultay-Kengeş Nedir? Kurultay-Kengeş Hakkında Kısaca Bilgi

Kurultay-Kengeş Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kurultay-Kengeş:

İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde Devlet, Kağan ailesinin malı olarak kabul edilmekle birlikte, devlet işleri, "Kurultay" veya "Kengeş" olarak adlandırılan danışma meclisi aracılığıyla yürütülmüş; çeşitli sosyal, askerî, siyasî ve dinî konular bu Kurultaylarda görüşülüp, karara bağlanmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kluni Tarikatı: Fransa'da kurulan Hristiyan tarikatı. 10. yüzyılda bütün Fransa'ya yayıldıktan sonra İsviçre, İspanya, İngiltere, Almanya ve Macaristan'a kadar genişledi. Tarikat üyesi olan din adamları zamanla kral ve üst düzey yöneticilerde söz sahibi olarak, kiliseye yaptıkları baskıyla reform fikrini kabul ettirdiler.

    Anglikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm ( Protestanlık ) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmak istamaktedir. Papa'nın buna izin vermemesi üzerine duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

    Azınlık (Ekalliyet): İçinde yaşadıkları toplumda nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan gruptan( din, dil) etnik köken gibi özellikleriyle farklı olan kesim.

    Soykırım (Genosit): Siyasal, ulusal, ırksal ya da dinsel bir nedenle, azınlık durumundaki bir insan topluluğunu soyca yok etmeyi amaçlayan toplu öldürme eylemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü