Eğitim Sitesi

Kul Hakkı Nedir? Kul Hakkı Hakkında Kısaca Bilgi

Kul Hakkı Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kul Hakkı:

İnsanın malı, canı, namusu, kutsaldır ve bunlara dokunulamaz. Bu dokunulmaz hakları çiğnediğimiz zaman kul hakkı yemiş oluruz. Kul hakkına giren davranışlar şunlardır. Yalan söylemek, Yalancı şahitlik yapmak, İftira etmek, Gıybet etmek, Hırsızlık, Alay etmek.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kul Hakkı:

İnsanların birbirlerine geçen emekleri, hakları.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Sıdk: Doğruluk, dürüstlük, gerçeklik.

    İnşâ Kastı: Akit okumakla yani, birtakım özel kelimeleri dile getirmekle, evlilik ve alım satım gibi itibarî işleri icat etmeyi kastetmek.

    Iztıba: Sözlükte bir şeyi koltuğun altına sokmak anlamına gelen ıztıbâ, peşinden sa'y yapılacak tavafta erkeklerin omuzlarına aldıkları "rida"nın bir ucunu sağ koltuk altından geçirip sol omuzları üzerine atıp sağ omuzuı ve sağ kolu açık bırakmak demektir. Ardından sa'y yapılmayan tavaflarda ıztıbâ yapılmaz.

    Ulülazm: İslâm inancına göre bütün peygamberler, peygamber olmaları yönüyle eşit kabul edilir ve aralarında bir ayırım yapılmaz. Ancak görevinin büyüklüğü ve Cenab-ı Hak nezdindeki yeri bakımından aralarında derece ayrılığı bulunabilir. Peygamberlerin bazıları "ulü’l-azm" yani "yüksek azim ve sebat sahibi" olarak nitelendirilmiştir. Bu Peygamberler 6 tanedir; İslâm âlimleri bu âyette bahsedilen ulü’l-azm peygamberlerin Hz. Nuh, Hz. İbrâhim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed (sav) olduğunu söylemişlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü