Eğitim Sitesi

Kontrgaranti Nedir? Kontrgaranti Hakkında Kısaca Bilgi

Kontrgaranti Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kontrgaranti:

Bir bankanın diğer bir bankadan aldığı harici garanti mektubuna dayanarak verdiği garanti mektubu. Garanti karşılığı garanti olarak da tanımlanabilir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Eurocheque (Euro-çek): Avrupa'da nakit kullanmadan alışveriş imkânı sağlayan, çek ile ödeme sistemi.

    Çıpa: Ekonomik karar alma süreçlerinde referans olarak alınan büyüklükleri ifade etmek için kullanılır. Örneğin kur çıpası kavramı, bir merkez bankasının kur için belirli taahhütleri sonrasında, diğer ekonomik birimlerin de bu taahhüte güven duyması ile birlikte, alınan ekonomik kararlarda kurdaki değişimlerin esas alınması ve fiyat, ücret artışı, yatırım gibi kararlarının kur politikası çerçevesinde şekillenmesini ifade eder. Bu tür bir çıpaya (politikaya) güvenin olmaması halinde, seçilen büyüklükler bu özelliklerini kaybederler. Parasal büyüklükler, faiz oranları, enflasyon, büyüme oranları çıpa” olarak kullanılan büyüklüklerdir. Özellikle son yıllarda, kur ve faiz oranı gibi büyüklüklerin çıpa olarak kullanımında ortaya çıkan güçlükler, enflasyonun bu amaçla kullanımını yaygınlaştırmıştır. (Nominal Anchor)

    Fiyat Saptama: Genellikle tek bir piyasaya egemen olan birkaç büyük şirketin piyasa disiplininden kurtulmak amacıyla mal ya da hizmetlerin fiyatını üzerinde anlaştıkları bir düzeyde belirlemeleri.

    Kamu Gelirleri: Devletin kamu harcamalarını karşılamak amacıyla vergi, harç, resim, para cezaları, mülk-teşebbüs gelirleri, borçlanmalar, yardım-bağış, devalüasyondan doğan fark gibi gelirlerden oluşur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü